Leverpostei er kanskje det sunneste pålegget jeg vet om! Her får du to ulike oppskrifter pluss noen tips og triks på veien.

Naturens supermat
Innmat er naturens supermat. Om du virkelig ønsker å gi deg selv, de du er glad i eller barna dine ekstra god næring er lever mitt ess i ermet.

Hør bare: lever har et høyt innhold av jern, b12, sink, a-, e- og d-vitamin, c-vitamin også!, folat og andre b-vitaminer, selen, kolesterol og mettet fett. Ganske fantastisk, synes du ikke?

Lever for liten og lever for stor
Jeg har alltid vært glad i lever. Siden mamma ikke var så glad i lever fikk vi det ikke hjemme, men mormor lagde levergryte til oss. Når jeg ble eldre bestilte jeg ofte levergryte de dagene jeg var på besøk hos henne. Som student kjøpte jeg gode mengder med fet, dansk leverpostei og på reiser har jeg alltid bestilt ulike lever-retter. Kyllinglever i Kroatia, for eksempel, mmm. Og nå, nå lager jeg min egen leverpostei jevnlig. Siden lever er så proppfull av vitaminer og mineraler er lever den matvaren jeg anbefaler sterkest til kvinner som ønsker å bli gravide, til gravide kvinner og til ammende. Og selvfølgelig til barn.

Mine jenter spiser leverpostei jevnlig. For min del kunne de spist det oftere, men de får velge pålegg selv til frokost og eventuelt til kvelds, på våre hjemmelagde knekkebrød og velger da ikke alltid leverpostei. Selv spiser jeg leverpostei sikkert annenhver dag, i tillegg til å ta leverkapsler.

Hva slags lever?
Jeg bruker som oftest økologisk kyllinglever eller andelever fra Holte gård. Kyllinglever smaker mildt og er kanskje den mest tilgjengelige leveren, om jeg kan si det slik. Produktene til Holte finnes i alle Menybutikker, blant annet. Har ikke butikken dette selvom de har andre Holte-produkter er det bare å spørre så bestiller butikken opp for deg (spør om skrog i samme slengen, slik at du kan lage kraft!)

Da vi bodde på Torshov var jeg innom StrømLarsen ofte. Faktisk var jeg der i går og kjøpte kalvelever og svinelever (og gode pølser) til ovnsbakt leverpostei. Lammeleveren var ikke kommet til butikk enda. Jeg elsker lammelever. Okselever er også godt synes jeg, men med sin mer stramme leversmak er det kanskje ikke for alle. Svinelever er det som tradisjonelt er brukt mye i leverpostei, blant annet grunnet noe svinelever (og spekket) inneholder som gjør at leverposteien blir fast og fin. (Her burde jeg vite hva dette noe er – men jeg er ikke helt sikker – det var noe damen hos StrømLarsen har fortalt meg og hun har mange år i gamet). Du får rett og slett forske deg frem til hva du liker best og synes funker best i leverposteioppskriftene, og hva som er tilgjengelig der du bor. Legger du leveren i vann, melk eller eddikvann litt før du skal bruke den blir smaken mildere.

To oppskrifter
Den første oppskriften har jeg postet tidligere, men en god ting kan ikke sies for ofte. Det er en pate som tar kort tid å lage. Her bruker jeg alltid kylling og/eller andelever. Den andre oppskriften min er ovnsbakt leverpostei fra boken min. Denne oppskriften er noe mer tidkrevende så den lager jeg sjeldent, men gurimalla hvor god den er. Jeg simpelthen elsker smaken av varm, ovnsbakt leverpostei!

[ingredients title=»Ingredienser leverpate»]
 • 500 g lever
 • 2 fedd hvitløk
 • 2 ss smør + 50 g smør
 • 1 liten rødløk
 • 1/2 ts økologisk kanel
 • Salt og pepper til smak
 • Evt litt ingefær, rosmarin eller annet krydder etter eget ønske
[/ingredients] [directions title=»Fremgangsmåte»]
 1. Skyll leveren og ha deretter leveren i en bolle med vann. Du kan la leveren ligge i alt fra 30 min til et par timer. Om du ønsker mindre leversmak bytter du vann underveis.
 2. Finhakk hvitløk og grovhakk løken. Rens leveren fri for hinner og skjær i mindre biter.
 3. Stek hvitløken og løken i 2 ss smør til løken svetter.
 4. Deretter tilsetter du leveren. Stek på svak varme til leveren er fint rosa i midten.
 5. Tilsett så 50 gram smør og la det smelte.
 6. Ha dette over i en bolle og bruk stavmikser til blandingen er jevn.
 7. Smak til med kanel, salt og pepper.
 8. Oppbevares i kjøleskap. Kan også fryses.
[/directions]

DSCF0772

[ingredients title=»Ingredienser ovnsbakt leverpostei»]
 • 500 gram kalvelever eller annen lever etter hva du har
 • 250 gram spekk
 • 1/2 pakke, eller ca 70 gram bacon
 • 50 gram smør
 • 1/2 løk
 • 1 fedd hvitløk
 • 1 egg
 • 1 ss arrowrot eller potetmel
 • 1 ts salt
 • 1 ts kanel
 • 1/2 ts ingefær
[/ingredients] [directions title=»Fremgangsmåte»]
 1. Vann ut leveren så lenge du ønsker.
 2. Del leveren og spekket i passelige biter.
 3. Skjær baconet i små biter og stek i smøret.
 4. Ha i finhakket løk og hvitløk og la det surre til løken svetter.
 5. Ha alt sammen i kjøkkenmaskin og kjør til det blir en jevn blanding.
 6. Hell over i en brødform.
 7. Stekes på 160 grader i vannbad i omtrent 1 time. Kjernetemperaturen skal være på ca 72 grader.
[/directions]

dscf2709

Over ser du bilde av oppskriften i boken min. Bildet av leverposteien er tatt av dyktige Marte Garmann, og som du ser er boken skitten og velbrukt!

Leverkapsler
Men du, om du vet med deg selv at du ikke begynner å lage egen leverpostei med det første anbefaler jeg deg å ta leverkapsler fra Rein Styrke fast. Da får du alle godsakene fra lever i kapselform, som kan svelges med et par slurker vann. Naturens multivitamin! Prøv, og se om du merker forskjell på energinivå for eksempel. Jeg er i alle fall hekta!

Tidligere innlegg i #hodetilahaletirsdag-serien

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!