Visste du at norske barn er blant de mest aktive i verden? Likevel beveger barn seg stadig mindre og norske femtenåringer er like inaktive som åttiåringer. Jon og jeg er opptatt av at jentene våre får beveget seg hver dag, helst utendørs. Her er syv grunner til hvorfor.

Men først: litt bakgrunn. Mandag denne uken tok jeg med Elly på et Reima-event hvor temaet var barn og bevegelse. Reima har lansert ReimaGo, som er et nytt konsept hvor teknologi og klær kombineres. En liten chip festes i en lomme på ytterklærne og registerer barnets bevegelse. Etter endt dag kan du koble chippen til iphonen din via blåtann, og ved hjelp av ReimaGo-appen ser du hvor mye barnet har beveget seg i løpet av dagen. Større barn kan få se på mobilspillet som er en del av appen. Personlig er jeg litt usikker på om jeg er positiv til det med å la barn motiveres av premier på et mobilspill for å være aktive, men kanskje det er sånn det er blitt. Skjermtid er blant ”aktivitetstyvene”, og skjerm har jo kommet for å bli, så mulig Reima har knekt en kode. (Pokemon Go får også kids ut for å bevege seg, men de går jo rundt med bøyd nakke).

Aktive foreldre = aktive barn
Reima har gjennomført en undersøkelse i seks land, hvorav et av landene var Norge. Der fant de ut av norske barn var av de mest aktive utendørs. 7 av 10 leker utendørs mer enn to timer hver dag, 1 av 3 barn er mer enn fire timer utendørs hver dag. Det er i helgene barn er mest aktive utendørs. Foreldre som trener ofte har mer aktive barn.
DSC04240

Eldre barn er mindre aktive
Det er i barnehagealder at barn er mest aktive, deretter synker aktivitetsnivået. Personlig synes jeg det er så synd at barn sitter så mye på skolen. Ingen er skapt til å sitte mye, og særlig ikke barn. Nylig var det en kronikk i aftenposten der artikkelforfatterne argumenterte for en times kroppsøving i skolen hver dag. Der sto det også at norske 15-åringer sitter like mye som åttiåringer. Er ikke det trist? Og skremmende.

Derfor har Jon og jeg syv grunner til hvorfor vi heier på barn og bevegelse

Grunn en: Mye av den grunnleggende motoriske utviklingen skjer i barndommen.
Fra vi er født til vi er cirka åtte år legges grunnlaget for motorikken resten av livet. Har du noen gang tenkt over at de som aldri har gått på is før ser helt fjerne ut første gang de prøver det? Det er fordi de ikke har fått det inn i bena fra barndommen av hvordan man beveger seg på glatta. Jon bodde de første årene av livet sitt i Brüssel der det var mye flatt og asfalt, og svigermor forteller at han var skikkelig keitete på svabergene i Risør når de var på hytta om sommeren. Går du glipp av denne perioden kan det dessverre  være begrenset hvor mye du kan ta igjen.
DSCF2232

Grunn to: aktiv barndom = aktiv resten av livet.
Muligens med unntak av tyveårene, hvor man studerer og er på by’n. (Edit: dagens unge trener vel mer enn de henger på byn). Det er i barndommen gode vaner legges. Jeg har det i meg at jeg må være ute hver dag og at en dag i helgen bør man gå på tur takket være oppveksten min. Gode vaner rundt bevegelse legges i barndommen, hvilket gjør det enklere å opprettholde et aktivt liv som voksen.

Grunn tre: bevegelse er mestring.
Mestring er selvtillitt som gir selvfølelse. Et eksempel: Tirsdag ettermiddag var vi i skogen etter barnehagen med Ellys gymlek. Jon og Elly fant en trestamme som Elly balanserte på. Etter flere ganger klarte Elly å balansere hele uten hjelp, og da så hun etter meg for å stolt fortelle meg at hva hun hadde mestret. Et annet eksempel: Elly hinker bortover med Fie som tramper etter i god tro at hun også hinker. Begge er like stolte.
DSCF1846

Grunn fire: Kropp og hjerne henger sammen.
Barn som er fysisk aktive blir også smartere, rett og slett. Fysisk utvikling er nemlig viktig for kognitiv utvikling. Les for eksempel her og her.

Grunn fem: Overvekt.
Jevnlig bevegelse er viktig for å unngå overvekt hos barn. Dessverre er det slik at overvektige barn har større sannsynlighet for å bli overvektige som voksen også. Mye skjermtid og stillesittende aktiviteter er knyttet til overvekt og mulig dårligere helse. Ingen av mine jenter er magre akkurat, og jeg tenker aldri på om de spiser for mye for fokuset mitt er ikke på vekt eller utseendet når det gjelder mat eller aktivitet for dem, men generelt er hverdagsbevegelse viktig for å forhindre at barn blir overvektige.

Grunn seks: det er gøy å bevege seg – sammen!
Og man trenger ikke nødvendigvis være ute hele tiden heller. Vårt innendørs klatrestativ er i bruk konstant. Husk at du får 15 prosent rabatt hos klatreverden.no i hele september hvis du bruker koden «saralossius»!

Grunn syv: Barn er gladere utendørs
Jeg erfarer at å være sammen med barna ute er mye enklere enn innendørs. Mine jenter krangler mer og oftere inne enn ute. Jeg tror ikke jeg er den eneste som opplever det sånn.

img_6426

Bevegelsestesting
Vi skal teste jentenes bevegelse med ReimaGo en periode fremover og gi dere update! Spennende å se om det er forskjell på barnehagedager og helgedager, og ute og inne.

Og så er jeg spent: hva er deres beste tips for hverdagsbevegelse?
PS: vi prøver å bruke såkalte barfotsko/minimalistiske sko så mye som mulig for jentene våre. Hvorfor kan du lese om her, og her er oversikt over merker vi liker.

 

 

 

 

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!