I Ingefær LIVE-intervjuet med Børge Fagerli anbefalte Børge at alle burde jobbe med å finne sine verdier. Verdier fungerer nemlig som rettesnor i livet ditt og for min del har det vært veldig nyttig å jobbe med mine.

Verdier er hva som er viktig for deg i livet ditt. Det er ord som betyr noe ekstra. En av mine viktigste verdier er familie. Men hva jeg legger i ordet familie trenger ikke være det samme som hos en anne person som også har verdi som en verdi. Familie for meg innebærer å bruke mye tid på særlig jentene mine, at Jon og jeg skal prioritere kjærestetid og at valg jeg gjør i livet mitt alltid innebærer å ta hensyn til familien min. Det var denne verdien som var tyngstveiene da jeg valgte å si opp min faste jobb. Jeg ønsket å ha roligere dager med jentene. Selvom de går i barnehagen kan de leveres sent, hentes tidlig eller være hjemme fra barnehagen innimellom. Det føles inderlig godt for meg.

Eksempler på verdier kan være

  • Lojalitet
  • Ærlighet
  • Profesjonalitet
  • Vennlighet
  • Åpenhet
  • Kunnskapsrik

Jeg tror mange av oss vet sånn omtrent hvilke verdier vi har. Vi vet hva vi egentlig synes er viktig for oss.  Når vi begynner jobben med å finne ut av verdiene, kan det være at prosessen er litt vanskeligere og smertefull enn hva vi var klar over. Det store spørsmålet er: gjenspeiler livet ditt verdiene dine? Hvis svaret er nei på dette blir oppfølgingsspørsmålet: Hvordan kan jeg endre livet mitt slik at jeg i større grad lever med mine verdier?

Hva er vitsen med å finne sine verdier?

For min egen del har det å finne mine verdier vært en prosess, blant annet fordi jeg har følt at et par av verdiene ikke var ”bra nok”. Men når jeg først fant mine verdier og virkelig eide dem, har de blitt som et nav i hverdagen.

Det gjør det nemlig lettere å gjøre valg. Det gjør det lettere å si nei. Det gjør det lettere å prioritere. Og jeg synes at hverdagen har blitt enda mer sann, om jeg kan formulere meg slik: Jeg lever nå ganske i tett med egne verdier, og det fles veldig godt.

Børge sa på intervjuet: graden av angst er størrelsen mellom verdien din og hvordan du faktisk handler. Men andre ord: om du lever et liv, eller handler på tvers av verdiene dine, er det noe som murrer. Noe føles galt. Hvis familie er viktig, men du jobber hele tiden og er online når du er sammen med barna dine er det kanskje på tide å ta grep. Om du ikke kan jobbe mindre, kan du gjøre grep som å ikke være online de timene du er med barna, eller booke inn ekstra hyggelige stunder i helgene med barna. Sørge for å være hos barna til legging, eller spise middag med dem og jobbe litt igjen etter det. Det er ikke kvantitet alltid som gjelder, kvalitet er viktig. Hvis helsen er en viktig verdi for deg og du sover i snitt fem timer per natt er det kanskje en ide å finne ut av hvordan du kan sove litt mer for å ikke havne på minus på helsekontoen. Eller hvis ærlighet er viktig men du likevel unnlater å si hva du egentlig mener til venninnen din er det lurt å finne ut av hvordan du kan si hva du tenker på, eller hvorfor du ikke tør å si henne i mot. Kanskje er hun ikke en så god venninne likevel?

Hvordan finner jeg mine verdier?

Å jobbe med verdier tvinger frem vanskelige spørsmål som noen ganger krever tøffe svar og handlinger. Men det er så verdt det, synes jeg. Man får løftet blikket. Fjernet noe av hverdagsstresset. Er dette egentlig viktig, kan jeg spørre meg når jeg er stresset. Svaret er ofte at nei, det er ikke så himla viktig, så det kan vente. Og da senkes skuldrene.

For å finne ut av dine verdier vil jeg anbefale å bruke penn og papir, og skrive ned hva som er viktig for deg i livet. Skriv ned hvorfor det er viktig for deg.

Derfor er det viktig å jobbe med verdiene dine! Jeg anbefaler å lese boken til Cecilie Ystenes, Mental styrketrening, da får en ytterligere innføring. Hør også Ingefær podcast-episoden med Cecilie, og gled deg til morgendagens Ingefær. Der blir det nemlig enda mer om mental trening!

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!