Hvordan vi forholder oss til barnebursdager er noe jeg får spørsmål på ofte. Endelig kan jeg gi svar!

Elly er tre og et halvt år. Først nå er det tid for barnebursdager med de andre i barnehagen siden hun begynte på storebarnsavdelingen i høst. Jeg har sagt på min egen podcast og i intervjuer at Livet skjer, og at jeg ser for meg at Elly skal få gafle i seg så mye kake hun bare orker i bursdager.

Og vet dere, sånn er det også. Men det kommer med en pris, i alle fall synes vi å merke det.

For et par søndager siden var vi i fireårsbursdag til en i avdelingen til Elly. Veldig koselig! Jeg liker alle barna og trives godt med å slå av en prat med de andre foreldrene om løst og fast. Før bursdagen ga vi Elly både god frokost og lunsj, slik at hun ikke skulle komme sulten dit. Det er et tips som Melissa ga oss i podcastepisoden med henne om barnemat. Lurt!

Pølse, kake, godteri og brus

Men selv om Elly hadde spist godt, ville hun ha kake når det sto fem fristende kaker på bordet i lokalet festen var. Jeg tok et sjokoladekakestykke med tykk sjokoladeglasur og fargerike nonstop på til Elly, og et stykke nøttebunnkake til meg selv. Elly spiste glasuren, et par skjeer av kaken og nonstoppene, og det var det. Deretter var det servering av pølse og hun spiste helt vanlig wiener med lompe og ketsjup – og påpekte til flere foreldre at hun liker lompe men at vi ikke har lompe hjemme. (Da følte jeg meg litt hippie, men det tåler jeg).

Selv er jeg glad i nonstop, så jeg gomlet også i vei på nonstop som lå løst, og når jeg gjør det nekter ikke jeg Elly. Hun hang på armen min da pinataen ble knust og alle barna sloss om twisten. Jeg tror ikke Elly har sett twist før, så hun forsto ikke helt hva oppstyret var.

Bursdagen avsluttet med fiskestang, som hun ville hun være med på. Da sa jeg at hun kunne få to ting i godteposten og resten måtte vi spare til Fie (les: kaste). Det sa hun var ok. I godteposten var det en kindersjokolade, tre seigmenn og en rosinboks. Elly fikk en seigmann og rosinesken. Den delte hun med Fie som nå var våknet av formiddagsblunden sin. Fie gomlet også på en pølse uten lompe etter hvert, men spiste ikke kake eller godteri.

Av drikke var det brus og jus til barna. Elly spurte etter vann.

Kvelden: urolig Elly

Både Jon og jeg påpekte til hverandre at Elly var hakket mer urolig på kvelden enn hva hun normalt er. På klatrestativet inne har vi hengt opp en huske, og hun husket for eksempel mer frenetisk på den. Mer hakkete, på et vis, mens hun vanligvis husker mer rolig frem og tilbake. Konsentrasjonen hennes var også dårligere. Elly er god til å sitte rolig over lengre tid konsentrert med lego, lese bok, eller iherdig øve på å henge opp ned i klatrestativet, men nå var hun bare … slitsom. Hun bladde rastløst i bøker og vimset frem og tilbake. Ikke var hun nevneverdig lydhør, heller. (Som treåring er hun selvfølgelig ikke det til en hver tid, trumei, men vi merket forskjell).

Det er nok første gangen at Elly har spist så mye sukker på en gang. Jeg må si jeg er glad vi er ganske strikte på godteri og vanlige kaker, for en sånn virrvarrunge er slitsomt å ha i hus!

Men hva med neste bursdag?

Likevel kommer vi ikke til å nekte henne og etter hvert Fie å spise nonstop i bursdager, få to biter av godteposen eller gafle i seg kaker. Jeg kommer ikke til å ta med kaker, heller. Men jeg kommer til å sørge for at de er gode og mette før vi drar og bare legge inn i kalenderen at ettermiddagen og kvelden kan bli litt mer urolig.

Elly koste seg i bursdag, jeg fikk spist tre twist og en grei håndfull neve nonstop og Elly ønsker seg Elsavanter som bursdagsbarnet fikk i gave av oss. Livet skjer og det viktigste er maten vi gir hjemme. Og her hjemme er det ikke kjøpegodteri, brus eller vanlige kaker.

Les om hvordan vi feiret treårsdagen til Elly her, hvordan vi lagde en sunn navnedag for Fie her!

Hør også Ingefær episode 10 om næringsrik baby- og barnemat og episode 25 med barnematbokforfatter Malin Bruset!

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!