Er du like glad i bøker som jeg? Eller trenger du litt drahjelp for å komme i gang med å benytte deg av hele dyret når du lager mat? Her er et knippe bøker som kan være til inspirasjon!

Jeg elsker bøker. Jeg er også så heldig at jeg er på listen til et par forlag, så det dumper ned spennende mat- og livsstilsbøker ukentlig i postkassen min. Bør vel ta en oppsummeringspost i nær fremtid! Jon er litt mer skeptisk til alle bøkene som ramler inn. Hva skal man egentlig med enda flere kokebøker, lissom? Ha de vel, svarer jeg. Bla i dem. Se på bildene. Bli inspirert. Jeg elsker bøker.

Det finnes mange bøker som tar for seg andre deler av dyret enn indrefileten, kyllingfilet og salmalaksen. Heldigvis. En bok jeg er veldig glad i er Den store kjøttkokeboka av Andras Viestad. Jeg har skrevet om boken før og kan si noen ord om den igjen. Viestad skriver om dyret vi spiser med respekt og takknemlighet. Jeg er tilhenger av å spise spise kjøtt fra dyr, fugl og fisk som har levd et verdig liv, som har spist mat som de er tilpasset og som har levd mest mulig i sitt naturlige habitat. Derfor anbefaler jeg for eksempel å abonnere på kjøtt fra Duggurd. Litt dyrere, javisst, men så får man heller spise litt mindre kjøtt, eller droppe andre utgiftsposter på budsjettet. Som Margit Vea sa i Ingefærintervjuet med henne: Foreldre synes det er dyrt å kjøpe en god olivenolje til 200 kroner, men blåser glatt av den summen på en flaske vin. Dessuten er de litt odde stykningsdelene billigere å kjøpe enn den nevnte indrefileten. De trenger kanskje litt mer tid til tilbredning, men smaken blir ofte upåklagelig.

kjottkokeboka

I Den store kjøttkokeboka skriver Viestad om lam, svin og storfe og gir oss oppskrifter på så og si hele dyret: Hode, forpart, side og buk, involler, rygg og filet, kjøttdeig og medister og bakpart. Lever med løk og fløte. Nyrepai med bacon. Fritert svinesnute. Hjemmelaget bacon. Fleskepannekaker (Note her: pappan min elsker fleskepannekaker. Pappa, når du flytter hjem til Norge igjen skal du få fleskepannekaker til middag!). Honningglaserte syltelabber. Chili con carne med oksekjake. Kalvehode i syrlig saus. Beinmargrisotto (Dette må jeg gi Elly, hun elsker jo marg). Osv osv. Boken har så mange spennende oppskrifter og Mette Randem har tatt så mange fine bilder! Spør du meg bør alle ha denne boken hjemme. Kanskje en farsdagsgaveide?

En annen bok jeg er glad i er Bones av Jennifer McLagan.

bones

Hør bare hva hun skriver:

As bones fade from our consciousness, the ways in which they enhance and improve the food we eat are forgotten and ignored. But bones play an integral role in the art of cookery, adding taste and texture while enhancing the presentation of the food. Think of osso buco, rack of lamb, fish grilled on the bone, spareribs, roast chicken.

Jeg tenker at når vi kjøper benløse kjøtt-, fugl- og fiskedeler i butikken fjerner vi oss fra naturen og vi fjerner oss fra det faktum at vi spiser noe som har vært levende. Det blir mer sterilt og kanskje for mange lettere å faktisk spise det.

I boken finner du oppskrifter som fra storfe, gris, lam, svin, fisk og vilt. Den har et vell av fristende oppskrifter. Osso Buco med fennikel og blodappelsinsaus. Kinesisk vri på oksehale. Andelår med kumin og oliven. Helgrillet sardin. Kanin i saffransaus. (Jeg spiser kanin når jeg besøker mamma i Tyskland, hvor kanin er vanlig å spise).

Jennifer McLagan har også skrevet boken Fat, som jeg selvfølgelig også er glad i.

fat

For å bruke hele dyret innebærer også å benytte seg av dyrefett! Før i tiden var jo det veldig vanlig. Vi brukte ikke margarin, vi brukte smult, for eksempel. Hun skriver om smør, om smult, om fett fra fugl og fra storfe og lam. Både fakta om fett-typer, hvordan man lager det (man må for eksempel smelte det slik at fettet skilles ut) og gir oss et historisk blikk på fettet. Hva med smør-is til dessert en dag? (Ja takk!) Poteter kokt i andefett? Kjeks med andefett?

Det jeg liker godt med de to sistnevnte bøkene er at de er fulle av ny kunnskap for de aller fleste av oss. Kunnskap som før gikk i arv fra generasjon til generasjon, men som nå ikke er vanlig kunnskap. Jeg håper å lære jentene mine så mye som mulig av dette, for jeg mener det er viktig at vi benytter oss av hele dyret og også har matkunnskap utover å lage en fancy smoothiebowl eller koke pasta med dolmiosaus over. Selv er jeg jo en novise på dette området, men jeg prøver å lære hele tiden – og jeg prøver å formidle det videre gjennom blogg og Ingefær. Jennifer McLagan har forøvrig en bok som heter Odd Bits som jeg bestilte hjem nå nettopp!

Dette er tre bøker jeg har hjemme. Et kjapt søk på Tanum viser mange bøker som kan være nyttige (og som jeg ønsker meg!): Fiskekokeboka, Norsk mat, Alt blir bedre med bacon, og Den rutete kokeboken – for å nevne noe. Bor du i Oslo bør du ta turen til Tanum på Paleet, Eldorado bokhandel og Norli i Universitetsgata. I disse butikkene finner du garantert en eller ti inspirerende bøker som kan gi deg et lite dytt i stumpen til å benytte deg av hele dyret.

Lykke til!

 

PS: Fremhevet bilde tatt herfra.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!