København er en av mine favorittbyer. Stemningen er fin, alle menneskene hyggelige og det økologiske utvalget enormt. Jeg har laget en økoguide for Køben som jeg tror du vil ha nytte av! I del 1 anbefaler jeg hotell og spisesteder.

Hotelloppholdet var sponset

SOVE

Vi valgte å sove de to nettene vi hadde i København på Hotell Guldsmeden. De har flere hotell i København, og vi sov på Babette. Babette ligger ikke langt fra Den lille havfrue, blant annet. Med buss 1a rett utenfor døren var veien kort både til for eksempel Strøget, Tivoli og til Østerbro, noe som passet oss veldig bra.

Vi var så heldige å få sponset opphold på Babette, men om vi ikke hadde fått oppholdet gratis hadde vi bodd på et av Guldsmedens hoteller uansett. Jon og jeg har tidligere hatt en natt på Guldsmeden i Oslo og virkelig elsket det. Guldsmeden-hotellene har en avslappet atmosfære med interiør inspirert fra Bali, masse grønne planter, deilig musikk og tente lys.

dscf2938

Den åpne, fine gangen mellom hotellavdelingene

Inngangspartiet

Inngangspartiet

Så mye som mulig er økologisk. I Danmark har de en økoskala for restauranter som er rangert i bronse, sølv og gull. For å få gullstempelet må over 90 prosent av maten og drikken være sertifisert økologisk og Babette har gullstempelet. Sist gang de ble sjekket, var 98.6 % økologisk! Til og med veggmalingen på Babette er økologisk. All maten er økologisk. All vinen, drinkene, ølet. Produktene de har på rommet og selger (mer om det i del 2) er økologisk. Personlig synes jeg det gir en god atmosfære til hotellet. Og spesielt liker jeg bedrifter som virkelig tar samfunnsansvar. Guldsmeden hoteller viser at det går an å tjene penger på og at det faktisk kan være et konkurransefortrinn å fokusere på mennesker og miljø.

Suite med veranda
Vi fikk en liten suite med to ekstra senger oppredd. De to sengene gjorde at rommene ble litt mindre koselig, men med to små barn er det greit med ekstra sengeplass! Suiten var i fjerde etasje, hadde veranda og utsikt over hustakene over byen. Ser for meg at det ville vært perfekt å ha denne suiten i den varme årstiden! Å ha to rom gjorde at jentene sovnet i den store sengen på soverommet og Jon og jeg tok et glass vin og en øl etter at jentene hadde sovnet og så på Netflix. Slik fikk vi klemt inn litt date-tid på familieferie også, hvilket er perfekt! Det var plass på rommet til at jentene fikk boltret seg, og takket være en stor gang var ikke kofferten og vogna i veien.

Avslapning på suiten

Avslapning på suiten

img_0510

Utsikten fra rommet

På badet var det både vanlig dusj, regndusj og badekar. To av de tre dagene vi var i Køben regnet og blåste det, så etter middagen på hotellet fikk jentene i seg varmen i dusj og badekar før senga. De lange korridorene var også perfekte for å løpe om kapp for jentene og i trappene var det hoppekonkurranse. Heldigvis skal det ikke så mye til før ett- og treåringer koser seg glugg.

Babette har et roof top spa, som vi dessverre ikke fikk brukt. Det får bli neste gang!

Frokostlykke
Noe av det aller beste med et opphold på Guldsmeden er frokosten. På Babette var det ulike former for skyr, en helt amazeballs pepperbacon, ulike juicer, ingerfærshot, egg, frokostblandinger, oster, kaffe i mengder, frukt og grønt, kjøtt og for de som spiser det: brød og rundstykker og mer søte saker. Følger du meg på Instagram fikk du behørig dokumentert frokostlykke fra meg.

img_0525

Med en mugge kaffe og frokostblid

dscf2935

Bare godt, godt, godt!

dscf2925

Elly og jeg spiste frokostdessert

dscf2921

Ingefærshot <3

dscf2933 dscf2922 dscf2923 dscf2917 dscf2916 dscf2912

Samfunnsansvar <3
Før vi går videre til matanbefalinger må jeg skrive et par ord til hvorfor jeg liker å samarbeide med Guldsmeden og andre bedrifter som tydelig tar samfunnsansvar. Djevelen ligger i detaljene, sies det, men på Babette var det økologi som var tilstede i alle detaljer. Ved innsjekk får man en avis hvor det blant annet står hvordan vi som gjester kan tenke litt ekstra på miljøet når vi er der – og som man kan bruke som tips for et mer bærekraftig liv i hjemmet (for å låne IKEAs slagord): Ta korte dusjer. Selv om såpen, sjampoen og balsammen er miljøvennlig trenger du ikke bruke mye av dem. Ikke forsyn deg med mer mat enn du spiser selv om du har betalt for å spise så mye du kan – ”love food hate waste”. Fisken de serverer i restauranten er ikke fra oppdrett. Dyrene har hatt et godt liv. Den økologiske honningen var byttet ut med vaniljesirup fordi de hadde funnet spor av mikroplastikk i honningen, og det ville de ikke servere gjestene sine. Tannbørsten som gjestene kan få er av bambus, ikke plastikk. Alt er gjennomtenkt. For de fleste av oss er dette for mye å tenke på i hverdagen, og nettopp derfor er det digg å komme til et hotell som har tenkt for oss, og som kanskje kan inspirere oss til å være litt mer miljøvennlig i hverdagen vår hjemme, og nettopp derfor banker hjertet mitt litt ekstra for bedrifter som gjør det lettere for forbrukere å leve litt mer miljøvennlig.

img_0505

Litt av utvalget på badet. Alt øko, seff.

SPISE

Minuset med å ha med to småttiser på tur er jo at Jon og jeg ikke går på restaurant på kvelden. Jeg hadde sjekket ut flere av stedene Anders Husa anbefalte på forhånd, men vi fikk ikke gått på noen av dem blant annet fordi flere åpnet kl 17-18. Da nærmer det seg leggetid for våre små og et restaurantbesøk fremstår som en ganske slitsom affære. Men vi fikk likevel spist godt, og vel så det, på de dagene vi hadde.

PALÆO
Palæo er en nesten-paleorestaurant som serverer proteinrik og sunn mat til folk på farten. Da Jon og jeg var i Køben en liten tur da Elly var tre måneder var vi innom Palæo og jeg husker jeg var mett og blid etter besøket. Nå synes jeg maten var litt skuffende, egentlig. Fie sov, så jeg bestilte en wrap med kylling til Jon, en wrap med svin til Elly og en salat med fisk til meg selv, i tillegg til kaffe til meg, latte til Jon og en jus til Elly. Wrapen er laget av egg, så det er vel mer en omelett enn wrap som omringer maten. Vi mener å huske at den var både større og mer smakfull sist gang. Min salat med fisk besto omtrent åtti prosent av finrevet kål. Godt det altså, men ikke veldig mettende. Uansett er det et greit sted å stikke innom om man har lyst på noe proteinrikt og sunt før kveldens utskeielser for eksempel. Palæo har flere steder i København. Vi besøkte Pilestrædet 32 som er rett i nærheten av en bunke fine, fristende butikker!

Min salat. Lite fisk, mye spinat og kål

Min salat. Lite fisk, mye spinat og kål

MIDDAG PÅ HOTELLET
Vi spiste middag begge dagene på hotellet fordi det passet slik etter å ha tilbragt hele dagen ute og før leggetid. Elly elsker jo marg, så den første kvelden bestilte vi grillet margbein til henne og ingen andre fikk smake. Vi spiste også (fordelt på to dager) kylling, hvit fisk, en entrecote, ovnsbakte rotgrønnsaker, rotgrønnsakschips og vanlige fries. Godt og sunt og økologisk og mat som jentene koste seg med, avslappet og lun stemning og hyggelig personale som flørtet med jentene.

Ellys margbein

Ellys margbein

GRØD
Lørdag tilbragte vi på Østerbro, siden det var noen økologiske barnebutikker jeg ville gå innom der (mer om dem i del 2 av guiden). Helt tilfeldig snublet vi borti en liten kafe som het Grød og som som navnet sier kun serverte grøt.

Grøtfest

Grøtfest

Elly var småsyk den dagen og ville ikke spise noe, men Fie, Jon og jeg koste oss. Fie fikk grøt av glutenfri havre, chia og quinoa kokt på vann og mandelmelk med tørket bringebær, banan og peanøttsmør på som topping. Hun drakk også rødbetjus. Jeg spiste en dirty acai-chiagrøt laget med mandelmelk, og toppet med stikkelsbærkompott, kokosflak, jordbær, banan, peanøttsmør, ristede nøtter og økologisk skyr. Jon hadde havregrøt laget av vann og vanlig melk, med hjemmelaget karamellsaus, eple og ristede mandler til topping. Elly drakk litt av gulerot- eple- sitron og ingefærjusen.

grod3

Fie sin grøt

Vi ble veldig inspirerte til å lage ulike typer grøt hjemme – passer jo bra med at jeg nettopp har fått en grøtbok i posten! Dessuten passet grøt til lunsj helt perfekt mellom en fet frokost og tyngre middag.

Menyen

Menyen

ORIGINAL COFFEE
På Østerbro stoppet vi et lite kvarter da Fie sov for å drikke feriens beste kopp med kaffe. Elly satt på fanget mitt og var pjusk mens Jon og jeg virkelig nøt hver vår kopp med cappuccino. Det er sjeldent jeg bestiller melkekaffe, men på steder jeg merker at de kan sakene sine er cappuccino noe jeg alltid bestiller. Original coffee hadde to ulike typer espresso til de espressobaserte drikkene: klassisk og moderne. Melken var perfekt steamet og gutta bak disken passe hipstere. Sånn det skal være, lissom.

Kaffelykke

Kaffelykke

ENHVER MATBUTIKK …
… har godt tilbud av økologisk mat og drikke, inkludert ferdigmat. Vi kjøpte med frukt og nøtter som vi hadde med, og mørk sjokolade og øko-øl til Jon på kveldene etter at kidsa hadde lagt seg. Jeg kjøpte et glass økovin på hotellet på kveldene. Jeg gleder meg til Norge kommer så langt som Danmark har kommet på økofronten!

SPIS
I en sidegate til Strøget spiste vi burger på torsdag, på et sted som het Spis. Helt tilfeldig at vi fant det, men burgerne var gode og kjøttet var hormonfritt og kuene hadde spist mais. Hvorvidt maten var økologisk er jeg usikker på, men er du ute etter en mettende burger rett ved Strøget mellom shoppingslagene er Spis et ok sted. Jeg synes det er veldig greit å ha et burgermåltid i løpet av ferien, for jentene spiser både kjøtt og fries med god apetitt. Mette barn er enkle barn å ha med rundt.

burger

Følg med på torsdag for økoguide del 2: skjønnhetsprodukter og shopping til barn!

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!