November altså! November trenger kosemat. Jeg ønsker å tulle meg inn i tepper, ha levende lys, fyr i peisen og spise varm og mettende mat rett fra ovnen. Denne gratengen er perfekt novembermat!

Jeg lar kjøttdeig falle inn i hodetilhale-kategorien. Kjøttdeigen kommer jo fra de litt odde delene av dyret. Selv kjøper vi økologisk kjøttdeig i butikken eller får kjøttdeig fra Duggurd. Det er litt dyrere, men er sunnere med tanke på fettsyresammensetningen. Dessuten er det fint å ha dyrevelferd i mente når vi handler mat, synes jeg. Dessuten har jeg pimpet gratengen med litt kraft. Ekstra næringsrik for hustrige dager!

Denne middagen kan du enkelt forberede delvis eller helt dagen før slik at du enten varmer opp eller steker ferdig rett etter jobb. All mat som er næringsrik og er kjapp i hverdagen er en hit hos oss. Og, jeg kan vel kalle dette en barnevennlig og familievennlig rett!

[ingredients title=»Ingredienser»]
 • 1 pakke økologisk kjøttdeig
 • 1 kilo poteter. Jeg brukte blanding av søtpotet og vanlige poteter
 • 5 sjalottløk
 • 2 fedd hvitløk
 • Smør til steking og til potetmos
 • 1 – 2 dl kraft (eller annen væske)
 • Sjampingjong, 5 – 6 store ca
 • Salt og pepper til smak
 • Ost om du ønsker det ost
[/ingredients] [directions title=»Fremgangsmåte»]
 1. Skrell potetene og del i mindre biter. Kok i lettsaltet vann til potetene er møre, ca 15 minutter.
 2. Skrell og skjær løk og hvitløk i små biter.
 3. Ha smør i en panne og stek løk og hvitløk til de begynner å svette litt.
 4. Tilsett kjøttdeigen i løken stek til kjøttet er ferdig. Sett til side. Jeg hadde litt kraft i denne blandingen i tillegg.
 5. I en annen panne steker du soppen i smør.
 6. Ha smør og ca 1 – 2 dl kraft i potetene. Bruk en stavmikser til å lage mos. Smak til med salt og pepper.
 7. Ha litt av potetmosen i bunn og langs sidene, om du får til.
 8. Ha deretter i kjøttdeigblandingen.
  dscf2955
 9. Legg soppen oppå der igjen.
  dscf2960
 10. Ta resten av potetmosen som et lokk oppå. Om du vil ha ost øverst har du det på toppen. Vi hadde på halve. Jeg er så og si melkefri om dagen.
  dscf2963
  dscf2965
 11. Stekes på 175 grader i ca 15 – 20 min.
  dscf2968
[/directions]

Enjoy!

dscf2973

Tidligere innlegg i #hodetilhaletirsdag

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!