Lyst til å servere deg selv og barna dine en skikkelig næringsrik havregrøt? Jeg gir deg mine beste tips til hvordan pimpe havregrøten.

Havregrøt er en skikkelig poppis frokost. Mange av gjestene mine på Ingefær podcast nevner havregrøt som sin faste frokost. Selv har jeg jo spist lite korn de siste årene og har en bedre helse derfor. Heldigvis virker det som å spise surdeigsbrød og behandlet korn funker for kroppen min. For havregrøt er godt! Og da avdelingen til Fie i barnehagen skulle begynne å servere havregrøt en gang i uken fikk jeg en god grunn til å lage havregrøten ekstra næringsrik.
dscf3080

Jeg sender nemlig med Fie hjemmelaget havregrøt på termos. Mens de andre barna spiser barnehagens får Fie mammagrøt, som hun kaller det. Å sende med egen grøt høres kanskje både ut som mye arbeid og sært ut. Men pimpet havregrøt tar ikke lange tiden. Og om det er sært får andre bedømme. Jeg ønsker at mesteparten av maten jentene spiser skal være så næringsrik som mulig. Og med noen triks går vanlig havregrøt fra å bli sunn til å bli superdupersunn – og det liker vi jo både for oss selv og for de små håpefulle!

Havregrøt er blitt såpass populært hjemme at jeg lager det til frokost flere ganger i uken. Når jeg pimper grøten gir den meg god energi frem til lunsj, inkludert en treningsøkt før formiddagsmat.

Hva er pimpet havregrøt?
Kvelden før legger jeg havregryn i vann sammen med litt rug og en slant surdeigsstarter. Om du ikke har surdeigsstarter kan du enten bruke litt eddik eller bare bløtlegge med litt rug og vann. Denne prosessen gjør at kornet blir lettere fordøyelig samt næringsstoffene blir lettere å ta opp for oss. Rett og slett mer effektiv mat! Neste morgen heller vi av litt av vannet før vi koker opp grøten. Noen ganger tilsetter vi h-melk, andre ganger litt kokosmelk, smør eller kokosfett.

Når grøten er varm nok og tykk tilsetter vi en til to eggeplommer og rører inn. Jeg pleier også å røre inn kollagen i grøten, ca 1 – 3 ts rett før servering. Verken jeg eller jentene har søtning på grøten, men vi bruker masse økologisk kanel oppå. Jentene får mer smør, mens jeg feks tar kokoschips på min. Toppingmulighetene er uansett uendelige!

Dette gjør at havregrøten blir ekstra næringsrik! Eggeplommene gir alle vitaminer og mineraler vi trenger bortsett fra C-vitamin. Smør og kokosfett gir sunt fett. Kollagen er bra for fordøyelse, hud, hår og negler. Og havregrøten gir masse god energi til små, voksende kropper og til mammaens jobb og trening.

[ingredients title=»Ingredienser»]
 • En del havregryn, gjerne økologisk
 • To deler vann
 • Litt rugmel
 • Ca 1 ts surdeigsstarter eller litt eddik
 • 1 – 2 eggeplommer
 • Smør eller kokosfett eller ghee
 • Vann/melk/kokosmelk/mandelmelk
 • 1 – 2 ss kollagen (adlink)
[/ingredients] dscf3071

[directions title=»Fremgangsmåte»]
 1. Ha havregryn, vann, rugmel og surdeigsstarter i en bolle og rør om.
 2. Ha et håndklede over og la stå i romteperatur natten over.
 3. Neste morgen siler du av litt vann. Ha deretter over i en kjele og kok sakte opp til grøten er tykk. Tilsett eventuelt vann eller ønsket melketype om grøten blir for tykk.
 4. Skill eggehvitte og eggeplomme fra hverandre (spar på hvitten til turbar!) og rør inn eggeplommene.
 5. Rør inn smør, kokosfett eller ghee om du ønsker ekstra næring.
 6. Server med smør og kanel, eller med bær, frukt, kokoschips – hva du ønsker!
[/directions] dscf3075 dscf3086

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!