Å sove er noe av det viktigste vi gjør for helsen. Men hvorfor? Når er det best å sove? Hva skjer om man sover for lite? I denne episoden av Ingefær dekker søvnforsker Bjørn Bjorvatn og jeg (nesten) alt du trenger å vite om søvn.

Lenge har søvn vært et nødvendig onde for meg – ikke et av dagens viktigste gjøremål. Jeg er vel ikke alene om den holdningen? Mye tyder på at jeg ikke er alene. Det er tegn som tyder på at vi sover dårligere enn før, og muligens mindre også.

For lite søvn, det vil si mer våkentid, gjør ikke at vi får gjort mer i løpet av dagen. Tvertimot. For lite søvn kan føre til:

  • At vi blir dummere. Vi får både problemer med å tilegne ny kunnskap og prosessere den, dvs sette ny kunnskap ut i praksis.
  • At vi blir styggere. Skjønnhetssøvn er altså ikke en myte!
  • Økt risiko for overvekt, diabetes, hjerte- og karsykdommer.

For lite søvn og søvnproblemer er også et folkehelseproblem. Søvnproblemer er forbundet med økt risiko for langtidssykemelding, for eksempel.

Søvnforsker Bjørn Bjorvatn er særlig bekymret for ungdommen, som sover for lite. Han skylder ikke bare på det blå lyset fra mobiler og pcer, men også det faktum at det er blitt for spennende å være våken. Man er on og plutselig skal man sove.

I ukens podcast snakker vi om alt dette, i tillegg til hvilke hormoner som styrer søvnen, hva som skjer når vi sover og at søvnproblemer i mange tilfeller heldigvis er forholdsvis enkle å kurere.

Relevante linker

Du har tre valg

Finn Ingefær podcast i iTunes

Hør episoden her

Last ned episoden som mp3

Og du: jeg anbefaler deg å laste ned acast-appen til å høre på Ingefær på! 

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!