I ukens Ingefær podcast snakker verdiskaper, forfatter og foredragsholder Siri F. Abrahamsen om gleding. Gleding er det motsatte av mobbing. Å gjøre deg selv og andre glad er viktig for relasjoner – og gode relasjoner er viktig for helsen. Hva gjør deg glad?

Siri har gitt ut boken Gleding, som handler om Wilmer og Lykke som skjønner at de er superhelter. De har nemlig en spesiell kraft: å gjøre andre glade. Og det har vi også! Jeg spurte Elly hva som gjør henne glad etter at vi hadde lest boken. Elly blir fire om to måneder. Elly tenkte seg litt om før hun sa: å løpe. Så spurte jeg hva som gjør hennes næreste venninne i barnehagen glad. Hun tenkte seg om igjen. Å være ute, løpe og å holde meg i hånden. På spørsmål på hva som gjør meg glad, var svaret hennes kaffe. Det er forsåvidt helt sant.

Jeg har tenkt en del på hva som gjør meg glad i det siste. Eller, jeg tenker på det ganske ofte siden jeg har tatt opp dagbokskrivingen min igjen. De kveldene jeg får til skriver jeg i en bok jeg har fått av kona til pappa, en veldig fin bok. Jeg har skrevet dagbok hele livet og er nøye på utseendet til dagbøkene mine. Det er nemlig ikke alle bøker som fortjener å bli dagbok, men denne her passet midt i blinken.

IMG_1938

Jeg skriver ofte om hva jeg er takknemlig for. Og ofte er det jeg er takknemlig for det som gjør meg glad. Å være bevisst hva som gjør meg takknemlig og glad får meg til å heve blikket over problemer/utfordringer jeg har, det gir meg en god følelse i kroppen og jeg føler meg rett og slett ofte rik. En øvelse som anbefales alle – og som også er gunstig for helsen! Så enkelt og så koselig, liksom.

Fem ting som gjør meg glad

Kaffe.
Elly har helt rett. Hver dag blir jeg glad når jeg hører at Jon kverner bønner og lager kaffe på kjøkkenet. Jeg er nemlig så heldig at han alltid står opp litt før meg og lager kaffe. Jeg velger kaffekopp ut fra humør, gjerne en rosa pantone-kopp og koser meg. Nå om dagen har vi ikke skikkelig gode bønner, så i de periodene vi kjøper skikkelig bra bønner fra Kaffebrenneriet eller liknende virkelig nyter jeg. Kaffe gjør meg glad hver dag.
img_0525

At lyset begynner å komme tilbake.
Endelig kom snøen til Nesodden og endelig er den mørkeste tiden på året over. Pappa har alltid sagt at ved bursdagen min slipper vinteren litt. Jeg har bursdag om en uke, så pappa har helt rett. Her jeg står og skriver på kontoret mitt titter solen inn vinduet og verandadøren og det er som jeg får litt ekstra energi. Hei lysere tider, jeg blir så glad!
IMG_1732

Familien min og vennene mine.
Dette punktet er kanskje så selvsagt at jeg ikke trenger å skrive det? Men jeg skriver det, for både familien min og vennene mine gjør meg glad hver dag. (Og frustrert innimellom, herremin, men det skulle bare mangle). Jeg blir glad av å skype med mamma og mannen hennes sammen med jentene mine. Jentene mine er mine lykkeklumper. Jeg synes det er skikkelig stas at Jon og jeg skal gifte oss (selv om vi aldri får planlagt dette bryllupet, ha). Og så har jeg et knippe gode venner og venninner som jeg vet er der. Jeg ser dem ikke så ofte, hvem gjør vel det i de hektiske småbarnsårene, men når jeg ser dem er det energipille og gledeshormonrush.
IMG_4950

Musikk.
Noen andre enn meg som ikke klarer å kaste cd’ene sine? Jeg har to stappfulle pappesker i garasjen. Da jeg studerte var den beste søndagsaktiviteten å gå innom Platekompaniet for å sjekke ut nye cd’er samtidig som vi sladret om kvelden før. Jeg er overhodet ikke så oppdatert som jeg var før, jeg er vel ikke oppdatert i det hele tatt, men musikk betyr fortsatt mye for meg. Nå om dagen hører jeg på Hakkebakkeskogen i Katzenjammer-versjon (pga jentene asså, de vil også høre på Kaptein Sortebill, ikke mitt førstevalg), The Weeknd, jeg trener til Peter Pardeike/Deep house amsterdam om dagen (fin å jobbe til også, egentlig), hørte igjen på Múm her om dagen og trenger jeg ei litta piff er det alltid denne sangen som gjelder: Smalltown boy av Bronski Beat.

Joggeturer.
Jogging gjør meg alltid glad. Nå høres det ut som jeg jogger mye, men det er feil. Jeg har jogget fire ganger i år, tror jeg. Prøver å jogge en gang i uken. Jeg jogger egentlig ikke for treningens skyld, men fordi jeg alltid tenker så bra når jeg løper og etter en joggetur. Hjernen min slapper av samtidig som den jobber på høygir, på et vis. Og nå som lyset begynner å komme tilbake gjør det joggeturer enda finere. Jeg jogger sakte, går innimellom, og løper ikke langt. Og så hører jeg på en iPod shuffle. Husker du den? I og med jeg ikke har noe musikk på iTunes hører jeg på den samme musikken som jeg jogget til da jeg bodde i London og Qatar. Hvilket gjør joggeturene enda bedre, for det var så fine perioder i livet mitt.
london-bridge-UK
Jeg bodde ikke så langt fra London Bridge og jogget over den et par ganger i uken. Elsk.

Bonus: å skrive om det som gjør meg glad.
Og kanskje ble du litt glad av å skrive om det? Nå er jeg nysgjerrig: Hva gjør deg glad? Og hvorfor? Om du ikke skriver i kommentarfeltet kan det være en fin ting å bruke fem minutter av dagen eller kvelden din på. Gjør du nok av de tingene som gjør deg glad? Hvis ikke – hvordan kan du legge til rette for å gjøre mer av de gode tingene?

 

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!