I går bokbadet jeg Gry Hammer som blir til Ingefær podcast 12. mars. Live podcasting er så gøy. og ekstra gøy var det at 200 mennesker hørte på Gry og jeg snakke om hennes nye bok hos CappelenDamm.

Nylig lanserte Gry Hammer boken Den moderne jeger. Jeg ble spurt om å bokbade henne, selvfølgelig ville jeg det! Gry har vært to ganger før på Ingefær podcast (episode 2 og episode 22). Kanskje du spør hvorfor jeg lar henne få taletid en tredje gang og det skal jeg si deg: Fordi Grys budskap er viktig. Gry er opptatt av bærekraft, av miljø, av dyrevelferd og av at vi og våre barn skal få så god og næringsrik mat som mulig. Det gjør oss sunne og glade og det gjør barna våre godt. Det gjør kloden vår godt. Og fremtidige generasjoner.
den-moderne-jeger

Jeg leste fra boken til Gry to ganger under intervjuet. Begge disse sitatene er viktige og kloke og jeg mener de bør være med når mat, kosthold, bærekraft og matpolitikk diskuteres. Debatten i dag er noe ensidig, litt sånn: Rødt kjøtt er farlig for helsen, dumt for miljøet og vondt for lommeboken. Men det trenger ikke være det – det spørs om kjøttet for eksempel har livnært seg på importert soya fra Brasil i størstedelen av livet sitt eller gresset ute mesteparten av livet sitt. Debatten hvorvidt kjøtt er miljøvennlig eller ei mangler nyanser og i mange tilfeller mangler den også kunnskap om hvordan verden henger sammen. For er man mer miljøvennlig om man spiser tofu fra Brasil enn om man spiser økologiske egg fra Toten? Eller importert mandelmelk i stedet for økologisk melk fra Rørosmeieriet? Jeg bare spør, jeg har ikke fullstendige svar – men jeg synes det er viktig at vi tenker over spørsmålene.

Det første sitatet er fra side 23 i boken og handler om bærekraft
«Naturforvalger Oda Omholt snakker om tre viktige overlappene områder som utgjør helheten av bærekraft: sosial velferd, økonomisk holdbarhet og forvaltning av naturmiljøet. Det er altså ikke bærekraftig når dyrene lider under produksjonspresset. Det er heller ikke bærekraftig når maten som produseres ikke bidrar positivt til folks helse eller når bøndene ikke tjener nok på matproduksjonen sin. Det er langt fra bærekraftig når produksjonsmetodene utarmer matjorden og forgifter vassdraga».

Oda Omholt har gjestet Ingefær før og snakker inngående om bærekraft der. Nyttig episode og klok dame!

Det andre sitatet er fra side 28 i boken og handler om å spise kjøtt
«Miljømessig mener jeg vegetarianisme er et blindspor. Men som en forbrukerrespons til den delen av vår matindustri som ikke har dyrevelferd og økologiske prinsipper bak sin drift, har den min støtte. Du må gjerne være vegetarianer, men det hjelper ikke mot ørkenspredningen – en av klodens største utfordringer – særlig ikke om du velger å ernære deg på store mengder soya. Det er kun dyrene, gjennom planlagt beiting, som effektivt kan reversere det vi kaller drivhuseffekten».

Gry var vegetarianer i mange år og er glad i dyr. På spørsmålet mitt: Men et dyr må jo dø for at vi kan spise det, svarte Gry: Ja. Og det er det vanskelige. Derfor er hun opptatt av å benytte seg av hele dyret, slik at vi kan spise færre dyr. Men som hun også sa: det er ikke veldig respektfullt overfor seg selv å få dårligere og dårligere helse heller. Her understreket hun at hun kjente vegetarianere som hadde god helse, men at for henne og hennes familie fungerte det kostholdet svært dårlig. Jeg har forøvrig full forståelse for alle som synes det at vi tar et liv er vondt eller umoralsk, men jeg er altså enig med Gry.

Hele samtalen får du høre fra 12. mars. Nå på søndag er det nemlig søndag før kvinnedagen og dermed skal Ingefær hylle kvinnens underliv!
IMG_2214

Det er første gang jeg bokbader og det ga definitivt mersmak. Har jeg noia i forkant? Jess. Jeg vet heldigvis akkurat hvordan reaksjonsmønsteret mitt er, slik at jeg til en viss grad klarer å heve meg over det. Men kvelden før kvelden er jeg nok ikke den beste kjæresten, for å si det sånn. Jeg blir urolig og lett sint. Omtrent 12 minutter før vi skulle på scenen fikk jeg roen og skjerpingen: NÅ er jeg klar. KJØR! Den følelsen, den er så digg. Men den følelsen kommer kun om jeg vet at jeg har forberedt meg nok og nok og nok. Jeg er også helt sikker på at mental trener-utdannelsen min hjelper meg. Kan ikke anbefale RAW sitt kurs nok, virkelig. Det har utgjort en forskjell i mitt liv.

Det var mange kjente som var blant publikum. Jeg er så takknemlig for å kjenne så mange fine mennesker. Pappa har flyttet hjem til Norge og kom etter et foredrag han hadde holdt. Jon var der. To gode venninner var der. Og hippie-damene, som jeg liker å kalle dem, som jeg er i en facebook-gruppe med. Flere Ingefær-lyttere kom bort og hilste på, en hadde sågar med egg fra egne høner! Veldig, veldig stas. Og takk til svigers som passet jentene, smilefjes.

God fredag!

 

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!