Kan kakao være helsekost? Javisst! Denne kakaoen inneholder så mange godsaker at mine jenter kan få den til frokost om de vil. (Og det vil de).

Annonse

Selv om det er vår her på Østlandet er det fremdeles kakaotid. Det er ikke lenge til påske, det er fortsatt kaldt ute og vi har flere uker med søndagsturer hvor kakao på termos passer perfekt inn.
IMG_1239

Hjemme hos oss bruker vi ikke magre melkeprodukter. Vi bruker fullfete melkeprodukter, med unntak av Gårdsmjølk, da, men siden den er ikke-homogensiert og lavpasteurisert er den ikke så mye tuklet med. Vi velger også økologisk melk, og når vi har mulighet velger vi Rørosmeieriet.

Visste du at det kan tyde på at barn som drikker fullfet melk har mindre risiko for å bli overvektige senere i livet enn barn som drikker mager melk? Les mer om det her, og les også om fordeler med fete melkeprodukter versus magre her og her og her.

For min del tenker jeg at dess mindre melken er tuklet med dess bedre er det. Mange som reagerer på melk tåler dessuten fløte, som har en høy fettandel, og også syrnede melkeprodukter. Personlig virker det som jeg kan ha noe melkeprodukter i kosten, og koser meg med kakao nå og da.
DSC_3423

Denne kakaoen er laget på H-melk fra Rørosmeieriet. Gårdsmjølk funker også fint. Det gir kakaoen et innhold av sunt melkefett og litterann protein. Jeg bruker kokosblomstsukker fordi det er blidere med blodsukkeret enn vanlig farin. Annen søtning kan også brukes. Råkakao inneholder blant annet magnesium, men har du ikke råkakao kan du fint bruke vanlig kakao også. Jeg tilsetter økologisk eggeplomme for å få opp næringsinnholdet. Eggeplommen er en ernæringsmessig skatt – den inneholder alt vi trenger bortsett fra vitamin C. Eggeplommen gir ikke smak, bare superkrefter. Jeg har også litt kollagen i for å pimpe kakaoen slik jeg pimper havregrøten min med, men det trenger du ikke altså. Jeg kjenner også noen som har kokosfett i kakaoen, men det gjør ikke vi.
DSCF3249

Mine jenter drikker ikke store mengdene av denne kakaoen før de rett og slett blir mette. Det betyr at sukkerinntaket begrenser seg – kakaoen er så næringsrik og mektig at barn ikke orker å drikke tre desiliter eller mer som man kan med for eksempel rett i koppen (jeg husker i alle fall det fra da jeg var barn. Det gikk unna!)

Oppskriften er veiledende. Det kommer an på hvor kraftig kakaosmak du ønsker og hvor søt du foretrekker å ha kakoen. Min erfaring er at jentene mine liker forholdsvis lys kakao, mens jeg selv vil ha en skikkelig mørk en.

[ingredients title=»Ingredienser»]

  • 5 dl Røros h-melk
  • 2 – 3 ss råkako
  • 2 – 3 ss kokosblomstsukker
  • 2 eggeplommer
  • Evt litt kollagen

[/ingredients] [directions title=»Fremgangsmåte»]

  1. Ha alle ingrediensene bortsett fra eggeplommen i en kjele
  2. Sett platen på forholdsvis lav varme og rør ingrediensene sammen
  3. Tilsett eggeplommene og visp forsiktig mens du varmer opp til ikke alt for varm kakao

[/directions]

TIPS: Om du kjøler ned blir det til sjokomelk!
DSC_3410

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!