Eldstejenta vår Elly er blitt fire år og ble feiret tre dager til ende. Ta en titt på hva en høvelig helsebevisst familie serverte av mat!

Vi er ganske så bevisste av hva vi serverer jentene våre i hverdagen. Vi lager surdeigsbrød, de får først og fremst fullfete melkeprodukter, vi serverer kraftbaserte retter minst en gang i uken, vi bløtlegger frøknekkebrødene vi lager før vi steker dem, de får smør og ikke margarin, vi spiser mye økologisk og sesongbasert. Jentene er så og si sukkerfrie, de får aldri lørdagsgodt, de har aldri smakt brus. Men de har smakt mat med sukker, de kan spise mørk sjokolade midt i uken og de spiser gluten for eksempel når de blir servert pølse med lompe andre steder enn hjemme.

Jeg har sagt det før og sier igjen: Livet skjer og jeg vil ikke gjør mat til noe vanskelig. Derfor har vi policy at vi sender jentene mette i barnebursdager for eksempel, men at de når de er i bursdager kan spise så mye vanlig barnebursdagsmat som de bare vil. Vi prater heller aldri negativt om mat.

I våre barnebursdager og andre feiringer som navnedag serverer vi ganske så sunn og næringsrik mat. Ellys fireårsdag inneholdt dog marginale mengder sukker. Her er menyene for de tre dagene bursdagsferingen varte.

Fredag:
Elly fikk frokost på sengen: yoghurt naturell, og skåler med blåbær og banan ved siden av. Honning til Elly på toppen (Fie liker ikke honning). De fikk også et glass kvalitetseplejus (vi har aldri jus hjemme). Vi synes frokost på sengen er superkoselig – men det trenger ikke være kake! Elly synes det var superstas med frokost på sengen og gave.

De var i barnehagen på dagen og på kvelden spiste vi faktisk rester av torsdagens middag. Jeg hadde planlagt fiskegrateng fra boken min, men jentene var så sultne at rester funket best.

Lørdag: Barnebursdag
Elly bestemte menyen: Pizza, sjokoladekake og is. Men ikke sånn pizza som det var i Fies bursdag, for den var æsjbæsj. I Fies bursdag serverte vi surdeigspizza, som i grunn smaker som vanlig pizza. Altså ville Elly ha blomkålpizza. Så vi lagde noen blomkålpizza og noen surdeigspizzaer, med øko kjøttdeig, noen med geitost, noen med vanlig ost, noen med salami og mozzarella. Is lagde jeg av fløte, økologiske egg, kokosblomstsukker og ekte vanilje. Sjokoladekake ble til sjokolademuffins med rosa glasur. Der var glutenfrie men inneholdt sukker fra den mørke sjokoladen i selve muffinsen og fra den hvite sjokoladen og litt melis i glasuren. Av drikke var det vann eller kvalitetssaft (dvs saft med få ingredienser og hvor jeg skjønner hva en ingrediens er).

Barna spiste masse mat og foreldrene ble også mette og glade. Og nei, jeg sender ikke med godtepose hjem. Jeg synes godtepose er en skikkelig uting, for å si det forsiktig.
DSC_3477

Søndag: Familiebursdag
Vi serverte langttidsstekt høyrygg av okse med søtpotetstappe, hjemmelaget bbq-saus, brokkolisalat og grønn salat. Drikke var resten av den lille saftflasken jeg hadde kjøpt og vann. Sjokolademuffinsene var så gode at jeg lagde ny batch, denne gangen med turkis glasur (ekte konditorfarge, sikkert ikke bra, men men). Svigermor kom med dajmiskake – som jo er laget med vanlig sukker. Også hadde jeg laget bringebærostekake som var sukkerfri.
DSC_3487

Elly var fornøyd over endelig ha en kake å blåse ut lys på. Alle i familen spiste seg stappings på middag og sunnifisertekaker.

Jeg er nemlig overbevist over at det å samle mennesker og å feire den personen som har bursdag er det som er kos, ikke at vi må dytte så masse sukker inn i kosen. Norske barn får i seg altfor mye sukker, og det kjipe er at mye av sukkerkonsumet er vanskelig å unngå. Dessuten kan det være vanskelig at sukkerkonsumet skjer utenfor hjemmet. Jeg vet om flere foreldre som ikke gir barna sine godteri, kaker og is fordi de får kaker og søt yoghurt i barnehager, av besteforeldre, hos venner, og når helgen kommer er sukkerkvoten brukt opp. Jeg tenker ikke på sukker som gift, men mengden mange barn kan få i seg er totalt sett ikke bra. Man trenger heller ikke være så strenge som vi er – det gjelder å finne sin egen vei og hva som funker for seg selv og familien sin.

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!