Jeg kuttet på kaffen og fikk mer energi og bedre søvn som takk fra kroppen.

Helt ærlig: jeg kunne drikke en liter kaffe om dagen. Kanskje mer også. Alle småbarnsforeldre kjenner seg igjen etter den ekstreme kaffetørsten og kaffegleden etter altfor mange måneder og år med for lite søvn. Jeg har en venninne som gleder seg til den første kaffekoppen når hun legger seg om kvelden. Hun er ikke alene. Jeg drakk kaffe til frokost, gjerne en kopp etter lunsj, og ofte etter middag også.
IMG_0076

Jeg har en tendens til å bli oppjaget inni meg. Stresset. Jeg vet at for mye kaffe kan føre til for høyt kortisol og at man da brenner lyset for fort. Jeg kjenner også kroppen min godt nok til å merke at den mengden kafffe jeg drakk ikke var helt optimalt. Men, jeg har ikke vært klar for å kutte ned før etter påske. I Ingefær-episoden om vaner snakker Ole A. Haslestad og jeg om at mange av oss bruker lengre tid på å ønske at man skal endre en vane, enn den tiden det faktisk tar å endre en vane. Jeg har tenkt på å roe ned på kaffeforbruket mitt i et halvt år, hvis ikke mer.
IMG_3462

Mandag for noen uker siden sluttet jeg. En uke uten kaffe. Kun detoxte og urteer. Det gikk faktisk overraskende greit. Jeg hadde vondt i hodet en dag og en natt. Om natten så vondt at jeg tok pille (og jeg tar aldri piller). I stedet for kaffe i min termokopp til barnehagen hadde jeg lakriste, som også er oppkvikkende. På dagen drakk jeg detoxte i stedet for kaffe. Og på ettermiddagen gikk det greit uten kaffe. Hos venner fikk jeg servert te. Det vanskeligste var faktisk i helgen. Kaffe er så godt i helgen! Til avisfrokost, etter tur, på besøk.

Jeg hadde ingen forventninger til kaffeslutt utenom skallbank. Jeg trodde ikke jeg kom til å merke det i det hele tatt. Men jeg noterte meg en vesentlig forskjell: jeg våknet mer uthvilt om morgenen. Et par morgener våknet jeg og følte meg uthvilt og sto frivillig opp med jentene først. Det er nemlig Jon som har tatt den støyten mest de fire årene vi har hatt barn. Jaggu på tide å gi litt søvn tilbake til Jon! Jeg synes også at jeg fikk jevnere energi i løpet av dagen. Jeg har ikke hatt problemer med å sovne på kvelden selv om jeg har drukket en kopp kaffe noen timer før, men søvnen har tydeligvis blitt påvirket åkke som. ´

Uken etter innførte jeg en kopp kaffe om dagen om jeg ville, samt kjøpte koffeinfri kaffe. Tross alt elsker jeg smaken av kaffe. Jeg har ikke merket forskjell på null og ingen kopper, så jeg skal fortsette med en daglig kopp.
IMG_3544

I Ingefær-intervjuet med Dr. Sara Gottfried nevnte jeg kaffeslutten min. Hun sa at omtrent halvparten av oss har et gen som gjør at vi forbrenner koffein saktere. Det gjør at vi tåler mindre koffein, og å drikke for mye koffein er derfor ikke så gunstig for kroppen. Jeg har ikke testet meg for gener, men det er nok sannsynlig at jeg er en sakteforbrenner. Sara Gottfried sa også at de personene har en tendens til å ”lagre” stress i kroppen sin, at stress forblir i stedet for å forlate kroppen etter stressende situasjoner, og det kan jeg nok kjenne meg igjen i.

Det er så mye godt jeg assosierer med kaffe, så å kutte helt ut ligger ikke for meg. Utvalget av koffeinfri kaffe er heller ikke så stort. Men å redusere inntaket kjennes greit, særlig når jeg føler meg mer uthvilt om morgenen og i løpet av dagen.
IMG_0380

Det vanskelige med vaner er at de er ferskvare. Jeg har i tiden etter kaffeslutten virkelig jobbet med meg selv for å holde kaffedrikkingen nede. Noen dager drikker jeg mer, som på 17. mai eller på besøk. Det er så mange situasjoner jeg er vant til å drikke kaffe. Når jeg jobber på kafe. Når jeg er trøtt på ettermiddagen og vet jeg må jobbe noen timer på kvelden. Når jeg spiser noe søtt. Når jeg går en tur i byen. Iskaffe på varme dager (ikke at vi har hatt så mye av det, men). I alle disse situasjonene må jeg finne andre løsninger. På sikt vil jeg nok mer automatisk drikke kaffe kun om morgenen eller ikke i det hele tatt, men frem til den vanen er etablert må jeg være påpasselig for å ikke skli tilbake i gamle mønstre.

Siden jeg drikker mindre har jeg bestemt meg for å skjemme meg bort med bedre kaffe enn hva vi har hatt i en periode. Jeg kjøper en halvkilo med bønner på Kaffebrenneriet. Slik blir den ene (store) koppen jeg drikker om morgenen enda mer luksus. For når søvnen min er bedre uten mye kaffe og jeg er mer utvhilt i løpet av dagen er det ingen grunn til å gå tilbake til gamle kaffevaner.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!