I Norge lever nesten en halv million barn med foreldre som har rus- eller psykiske problemer. Gjest i ukens Ingefær, Anne Bitsch, hadde en slik oppvekst og har skrevet boken Går du nå, er du ikke lenger min datter – en bok som fikk meg til å gråte mye.

Denne episoden har vært en av de tøffeste å lage for meg personlig. Materien har vært så tung, jeg har grått hver dag i researchprosessen. Gjest er Anne Bitsch, som har skrevet bok om sin egen oppvekst, med tittelen Går du nå, er du ikke lenger min datter. Det sa mammaen til Anne da Anne var 18 år og flyttet ut av hjemmet. Livet til Anne frem til det hadde vært preget av en mor som var psykisk syk og med et alkoholproblem. Men siden de tilhørte middelklassen og Anne var så flink på skolen var det i grunn ingen som hjalp. Selv ikke da Anne ba om hjelp. Selv ikke da Anne meldte fra om at faren hadde forgrepet seg seksuelt på henne.

Anne reiste tilbake til Danmark, hvor oppveksten var, noen år etter at moren døde for å finne svar på hvorfor hun ikke fikk hjelp. For som Anne sier: få personer som har hatt en så tøff oppvekst som meg, klarer seg så bra i livet som jeg tross alt har gjort. For Anne har overlevelses-språket vært å skrive, for andre kan språket være rus, spiseforstyrrelser eller vold.

I Norge i dag vokser nesten en halv million barn opp med foreldre som drikker og/eller er psykisk syke i mindre eller større grad. Denne episoden er til alle som har hatt en barndom utenom det vanlige. Men episoden er også til alle som har hatt en bra barndom. Vi har alle ansvar for våre medmennesker, for å bry oss, for å tørre å spørre ubehagelige spørsmål. Barn er uskyldige i voksnes mennesker problemer. Vi må også huske at det ikke er en skam å ikke takle livet i perioder. Det er ingen skam å be om hjelp. Det er ikke å bry seg for mye når man spør om andre trenger hjelp. Alle går vi igjennom tøffe perioder, og ved å snakke om det kan man forhåpentligvis lette byrden.

Moren til Anne ba ikke så mye om hjelp, men litt – uten å få det. Hun gikk fra å være en lovende student til å dø av alkoholisme. Kontrasten mellom hva hun ville og kunne ha blitt, til hva hun faktisk ble, er slående. Boken går du nå, er du ikke lenger min datter, er den vondeste boken jeg har lest på lenge, men også den viktigste.

Du har tre valg for å høre episoden:

Finn Ingefær podcast i iTunes, Acast, eller din favoritt podcast-app.

Spill av episoden her:

Last ned episoden som mp3.

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!