Altfor mange på sosiale medier har delt sine #metoo-opplevelser. Dessverre er jeg ikke overrasket over hvor mange av oss som har blitt krenket seksuelt. Her er to av mine historier. 

Facebook-feeden min er full av bra damer som deler at de også har opplevd å bli krenket seksuelt, på en eller annen måte. Jeg er dessverre ikke overrasket over omfanget, og det at jeg ikke er overrasket gjør at jeg blir sint og oppgitt. Flere som føler det slik?

Etter videregående jobbet jeg som sekretær i Free Record Shop. Det var konkurrenten til Platekompaniet. Cd’er var greia, jeg var musikkinteressert og jobben ga meg gratis påfyll i musikksamlingen og gratis konserter. Selve sekretærjobben, dog, var ikke min greie. Noen liker å være sekretær, jeg misliker det sterkt. Men det var et halvår før jeg skulle begynne å studere, så greit nok. En dag var en av sjefene på besøk, fra Nederland. Jeg var tyve, han var kanskje femti. Jeg satt i resepsjonen hvor besøkende kom inn, tok telefon og gjorde annet sekretærarbeid. Det var da jeg satt på stolen min og jobbet med nyhetsbrev at sjefen kom bak stolen min og begynte å massere skuldrene mine. You look tense, dear. Ja, din ekle gris, det er fordi du masserer skuldrene mine. Men det sa jeg jo ikke, bare tenkte. Faktisk klarte jeg ikke si noe, så denne fyren, sjefen med makt, fortsatte å massere skuldrene mine, foran kolleger og jeg følte meg så ille til mote, så teit, så lite verdt, så skamfull. Er det ikke rart, at når vi opplever slikt, legger vi skylden på oss selv?

En annen gang hadde jeg vært i bryllup. I bryllup prater man med mange deriblant en fyr som hadde med dama si. Dagen etter, på vei hjem, ringer samme fyr meg og roste talen min, sa jeg hadde sett bra ut i bunad, siden vi studerte på Blindern begge to kanskje vi kunne ta en kaffe. Joda, det kan vi sikkert. Kanskje jeg kan be deg på middag og? Liker du å ta bilder? Du er veldig pen. Jeg kan ta bilder av deg. Vil du det? Fine bilder, sensuelle. Jeg satt på toget ved siden av min nå døde farmor og det tok en stund før jeg fikk summet meg. Wtf? Sier denne duden, som har dame, at han ønsker å ta nakenbilder av meg? Det nærmest klikket for meg innvendig. Jeg var noen år eldre enn forrige eksempel, så jeg gjorde kort prosess og sa nei takk og la på. Jeg tror ikke han var en veldig aktiv student, for jeg så ham heldigvis aldri på Blindern.

Når jeg tenker etter, har jeg flere likndende historier som det. Kanskje ingen big deal, tenker du, men når man tenker på hvor mange slike historier så mange av oss har, viser det faktisk et samfunnsproblem, et syn på kvinner som rett og slett er avlegs, og det gjør meg trist og sint, både på vegne av oss kvinner og de mange menn som ikke oppfører seg sånn. Som faktisk er dudes, ikke en dick.

I Ingefær episode 69 snakker jeg med forfatter av boken Snakkes til uka, Ellen Sofie Lauritzen, om dating og Tinder. Dickpicks, som tydeligvis er svært vanlig, er seksuell trakassering. Episode 70, med Lene Alexandra, toucher også innpå disse temaene. I episode 72, hvor jeg snakker med Anne Bitsch om hennes oppvekst, er tema både overgrep fra far og voldtekt, tema. Og i episode 6 snakker jeg med Helene Drage, som får utallige stygge kommentarer på hennes overvekt.

Jeg vil gjerne høre dine tanker om #metoo, og gjerne del opplevelser også. Sharing is caring og det er virkelig sant.

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!