Ikigai kan oversettes med grunn til å stå opp om morgenen og blant innbyggerne på den japanske øya Okinawa nevnes Ikigai som hemmeligheten til hvorfor de lever så lenge. Hva er din Ikigai?

Hva er meningen med det hele? Indre drivkraft er knyttet til bedre helse og lengre liv. Innbyggerne på Okinawa har den høyeste snittalderen i verden og nevner Ikigai som grunn til hvorfor de lever så lenge.

Hva er din Ikigai?

Jeg tror ikke jeg helt er i stand til å redusere min grunn til å stå opp om morgenen til en setning, men jeg vet at min Ikigai har blitt sterkere de siste årene, jeg er på riktig vei. Ingefær podcast og arbeidet jeg gjør rundt helsekommunikasjon, skrivingen jeg holder på med, all lesingen, alle de smarte menneskene jeg treffer, alt er en del av min Ikigai. Jentene mine og Jon er en del av min Ikigai. Å bruke tiden riktig for meg er en del av min Ikigai.

I det siste har jeg tenkt mye på Livet. Det høres flosklete ut, men jeg skriver jevnlig på eget prosjekt om dagen (noe jeg synes er særdeles meningsfullt) og jeg leser mye, og jeg har begynt å se på tiden som dyrebar. Jeg ønsker ikke å haste fra sted til sted, jeg ønsker ikke å fylle mine dager med meningstomme ting. Jeg ønsker å ha det best mulig hver dag, ut fra forutsetningene akkurat den dagen gir meg (for alle dager scorer jo ikke ti av ti på enkelskalaen).

I praksis innebærer det å verne om tiden for eksempel å:

  • Scrolle mindre på instagram og facebook og nettaviser og heller fylle hodet mitt med for eksempel bok eller stirre ut i luften et par minutter
  • Ha lengre tidsperspektiv på noen prosjekter fordi jeg ønsker å være mye med jentene mine
  • Øve meg på å puste med magen bevisst flere ganger daglig
  • Øve meg på å være tilstede med det jeg gjør her og nå. Hvis jeg hele tiden tenker på fremtiden og fortiden, er jeg jo aldri tilstede i eget liv, og det er jo ganske kjipt

Jeg tenkte også på det å verne tiden for jentene. Vi har vært super-restriktive på tv og nett-tid for jentene, men de siste dagene hvor begge har vært syke har de fått sett litt. Jeg er nøye på hva de får se på, for jentenes hoder er som svamper om dagen. De husker alt jeg sier og lærer alt med en gang! Da vil jeg ikke at hodene deres skal se på ulike typer drit, unnskyld ordet, som finnes på flere barnekanaler. Barndommen er også dyrebar og å være bevisst hva jeg gir og ikke gir jentene mine er også en del av min Ikigai.

Litt rablete innlegg det her, men jeg håper det ga deg noe. Livet skal vel ikke være det som skjer mens vi er opptatt med å tenke på andre ting?

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!