Hvordan kommer man seg opp fra sumpen til å ha det bedre inni seg? Jeg bruker alle triksene jeg har lært.

Foto: Anne Valeur

Forleden delte jeg på instagram at jeg hadde en dårlig dag. Det flommet inn av meldinger til meg om at det var så flott at jeg delte. Jeg spurte om hvordan takle dårlige dager ville vært interessant for en Ingefær-episode. 97 prosent av dere mente ja og jeg tar svaret til etterretning.

Men frem til det kan det kanskje være nyttig å dele hvordan jeg selv kommer meg opp fra grøfta! Jeg bruker nemlig alle triks jeg har lært meg.

Det første jeg øver meg på er å godta at nå er ting dritt. For meg blir det nemlig enklere å ha det dritt når jeg godtar at det er vanskelig nå, i stedet for å prøve å skjule det under teppet. Den dårlige dagen blir lettere å handskes, rett og slett.

Jeg tenker også at det ikke er farlig å ha det kjipt. Erfaringsmessig har jeg kommet meg opp før. Jeg løfter blikket og tenker at dette skal også gå over.

Men så! Er det mange praktiske ting som kan gjøres for å øke dopamin, lykkehormonet, i hjernen. Jeg gikk en lang tur i dagslys. Ja – det hjelper. Dagslys, det å gå, det å være ute i naturen. Situasjonen du står i blir kanskje ikke bedre, men en frisk tur gjør hjernen din gladere slik at forutsetningen for å takle situasjonen blir bedre.

Jeg lagde en overkommelig to do-list med bare det nødvendigste. Med andre ord har jeg tatt lærdom av det psykolog Carina Poulsen snakket om i episode 78 av Ingefær. Har du ikke hørt den episoden MÅ du høre den, for den tror jeg er til hjelp for alle. Siden listen var overkommelig fikk jeg streket over alle tingene og jeg klarte å jobbe effektivt. Det ga meg en følelse av mestring, slik at stresset i kroppen ble redusert.

Med episode 78 i bakhodet har jeg også laget en liste over hva som må gjøres frem til ferien og lagt det ganske bra inn i kalenderen min. Det gir meg oversikt og en følelse av ro.

Jeg spiste også 100 gram mørk sjokolade fordelt på to dager. Mørk sjokolade inneholder også stoffer som kan booste lykkefølelsen. For meg var det også følelsen av å ha noe nytelse på en kjip dag. Får jeg noia av vekt eller må trene ekstra? Nei. Hadde det vært tilfelle, burde jeg kanskje ikke spist sjokoladen. Det vet du best. Jeg stress-spiste eller trøstespiste ikke, men koste meg med den.

På kvelden den kjipe dagen gikk jeg på yoga. Pusting og konsentrasjon lettet litt på innvendig stress.

Før lunsj på dag to klemte jeg inn en ganske lett kettlebell- og kroppsvektøkt. Pullups kurerer min gruff, ass. Trening frigjør endorfiner. Jeg spilte frekk musikk på full guffe.

Og kanskje viktigst: jeg snakket med gode mennesker. Min situasjon er at jeg jobber alene og jeg alene er fullstendig ansvarlig for alt: Ingefær skal ut ukentlig, all pr, økonomi etc etc. I perioder er det ekstremt stressende og jeg savner kolleager som man kan ventilere seg til. Derfor er det ekstra viktig for meg å snakke med nære venner de dagene jeg griner. Jon og et par venninner er helt gull å ha. Å snakke om tanker, sette ord på dem, det gjør at det kjipe blir mindre vondt og mindre farlig. Jeg har tro på at delt glede er dobbelt glede, delt sorg er halv sorg.

Hva gjør du når dagen er mørk for å komme ovenpå? Det er interessant å vite for en kommende Ingefær-episode!

Og hvis du har lyst til å høre på litt eksperthjelp anbefaler jeg:

 

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!