To år med Ingefær og 40-ish episoder i 2017 fortjener et par best of-episoder!

Episode 81 er den første av to best of-episoder fra Ingefær podcast 2017.

I år har jeg laget ca førti episoder Ingefær, jeg har siden i høst hatt sponsorer på hver eneste episode (noe som gjør at jeg har mulighet til å lage Ingefær) og jeg har hatt temaer som spenner svært bredt med både kjente og ukjente mennesker. Jeg er stolt over å ha skapt min egen arbeidsplass, jeg er ydmyk over å få så mange fine tilbakemeldinger fra dere lyttere, og jeg elsker at jeg hver eneste uke lærer noe nytt som jeg kan formidle videre. Rett og slett en drømmejobb!

I denne episoden får du høre utdrag fra fire Ingefærepisoder fra 2017, som viser bredden i Ingefær. Ingefær er en podcast om helse og sånn, men for meg er helse så mye mer enn bare mat og trening. Helse er livet, og det er så mye som påvirker helsen vår, både fysisk og psykisk.

Jeg er opptatt av å kunne snakke om helse og kropp uten å snakke om for eksempel vektnedgang,  fettprosent eller hvordan kroppen ser ut.

Det betyr ikke at jeg ikke er opptatt av å se bra ut, for jeg tror alle ønsker å se bra ut, men mitt fokus er på å ha det godt i oss selv. Har vi det, tror jeg vi gjør bedre livssilsvalg også, og det vil jo føre til at vi både føler oss bra og ser godt ut.

Jeg spurte dere lyttere blant annet på Instagram hvilke episoder dere har likt best og hvorfor og fikk mange svar tilbake. Tusen takk! Noen episoder går igjen, men det er ganske mye ulikt dere liker. Det synes jeg er stas – det betyr at Ingefær treffer noe hos mange. En episode som ofte ble tatt opp er denne ukens første reprise-episode, nemlig farger til folket med Dagny Thurmann-Moe.

Faktisk var jeg usikker på om å snakke om farger på Ingefær var innafor, eller om det burde vært på et p2-program. Jeg digget boken til Dagny, farger til folket, og mente at det var en sammenheng mellom farger og helse, men ville dere lyttere like episoden?

Jeg er min egen redaksjonssjef. Jeg har fått spørsmål på hvordan jeg velger ut gjester og temaer på Ingefær, og svaret er: jeg velger det jeg selv synes er interessant og viktig. Farger syntes jeg var interessant, så jeg intervjuet Dagny og satset på at i alle fall noen lyttere ville like episoden. Men – det er faktisk blitt en av de mest populære Ingefær-episodene!

Jeg tror den er populær av tre grunner. For det første er det enklere å gjøre farge-endringer i livsstilsendringer. Slutte å kjøpe sorte klær, for eksempel, eller male en kommode rosa. Ikke store jobben, synlige og raske resultater. For det andre er farger moderne. Helhvite leiligheter er passe, nå er det farger som gjelder. Dermed er episoden en del av en trend og da blir budskapet fortere mottatt. Og for det tredje refererer Dagny mye til forskning. Det vet jeg at dere lyttere liker. Blant annet forteller Dagny at i hvitt gjør vi flere feil, er mer stresset og hjernen til mus utvikler seg mye dårligere enn mus som bor i fargerike omgivelser. Det synes jeg er et tankekors – offentlige instutisjoner er ofte hvite, for eksempel.

Neste klipp er fra en episode jeg også liker godt, nemlig Hjernesterk med psykiatiker og forfatter Anders Hansen. Dere lyttere er opptatt av trening, men jeg har en mistanke at dere er litt som meg: dere trener ikke bare for å se digge ut, men fordi det er smart for helsen. Jeg motiveres mer av helsefordelene, både umiddelbare og langsiktige av å trene, enn rumpepump, selvom rumpepump også er velkomment, selvfølgelig.

I denne episoden snakker Anders om sammenhengen mellom hjernen vår og bevegelse. Vi har ikke en kropp kun for å flytte hodet vårt fra A til B. Hjernen vår elsker at vi beveger oss. Vi blir smartere, gladere, mindre stresset, mer kreative og får mer stabile hormoner. Blant annet. På et vis kan man si at vi har en hjerne fordi vi kan bevege oss. Planter har ikke en hjerne, og kan heller ikke bevege seg. I intervjuet nevner jeg sjøpungen som eksempel på dette.

Helse handler mye om hvordan vi har det, både med oss selv og i livet vårt. Den tredje repriseepisoden er fra et live intervju jeg gjorde tidligere i høst, med mental trener og forfatter Cecilie Ystenes og foredragsholder og forfatter Siri F. Abrahamsen. Jeg har stor respekt for begge disse damene fordi de sier mye vettugt og lett-forståelig.

Selv jobber jeg med å ha det godt med meg selv, til egen kropp, relasjoner, jobben, livet, fordi ar vi det godt i oss selv tror jeg at vi gjør bedre livsstilsvalg. I alle fall er jeg skrudd sammen slik. I kjipe perioder har jeg en tendens til å behandle meg selv dårligere enn i de periodene jeg har det godt, og jeg tror ikke jeg er unik. I episode 78 sa svenske Johanna Anderson det så fint: you are perfect – with room for growth. Den har jeg tatt til meg!

I denne repriseepisoden snakker Cecilie og Siri om selvfølelse og selvtillitt og jeg liker godt når Cecilie tar opp pekefingeren.

Jeg tror også nøkkelen til å ha det godt i egen kropp er å gjøre noen gode valg hver dag gjort ut fra selvkjærlighet. Det høres litt flosklete ut synes jeg, men jeg tror det gir bedre effekt på sikt enn straffetrening, streng kaloritelling eller andre såkalte quick fixes. Det ligger jo i navnet: fiksing – at du er et problem og må fikses. I episode 77 av Ingefær sa svenske Johanna Anderson det så fint: you are perfect – with room for growth.

Denne ukens siste reprise-episode er en episode som jeg gråter hver gang jeg hører den. Jeg oppsummerer med ord fra en lytter: Episoden med Maria Fürst er nok den jeg har måttet høre om igjen flest ganger. Jeg måtte selv gråte litt da hun snakket om hvordan hun alltid har oppfattet kroppen sin – og hvordan omstillingsprosessen har vært. Det hun sa om å slite med egen kropp, og følelsen av å ikke være helt på plass i seg selv, er den beste beskrivelsen jeg har hørt om denne følelsen av å ikke være god nok i egen kropp. Jeg jobber hardt med å lære meg å like egen kropp, så denne episoden har jeg hørt flere ganger.

Liknende tema har jeg tatt opp flere ganger på Ingefær, senest i forrige uke, hvor matbloggeren Linda Stuhaug forteller om sin tenåringstid med spiseforstyrrelser. Ingeborg Senneset, forfatter av boken Anorektisk, har gjestet Ingefær og snakket om sin historie, og flere av gjestene har slitt med kropp i en eller annen form. Det er mange av oss.

Håper dere liker episoden! Og takk, takk for at du lytter, liker, kommenterer, lærer. Takk til sponsorer som gjør at jeg kan levere Ingefær uke etter uke!

Du har tre valg for å høre episoden:

Finn Ingefær podcast i iTunes, Acast eller din favoritt podcast-app og velg abonner. Da får du også med deg fremtidige episoder.

Spill av episoden her:

Last ned episoden som mp3

Foto av meg: Anne Valeur

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!