Vi har oppdaget matintoleranse i familien, som innebærer omlegging av kostholdet i en periode. Her er ukesmenyen for to voksne og to barn fri for gluten, melk og egg!

Hva kan man spise når egg, melk og det meste av korn må utgå en periode? Jon og jeg har klødd oss i hodet. Jeg har i perioder vært helt uten alt av korn og melk, men de siste årene har jeg inkludert surdeigsbrød, pimpet havregrøt og geitost i kostholdet – og melkeprodukter (selv om jeg får uren hud av det).

Melk og korn var jeg forberedt på da vi tok test, men egg – det kom som en overraskelse. Økologiske egg er en viktig del av vårt kosthold, vi har spist egg og chevre som fast frokost lenge (jentene også, de elsker chevre og parmesan), og vi har eggeplomme i havregrøten, vi lager pannekaker med egg, etc etc.

Jeg skal skrive mer om omleggingen senere, men i denne posten kommer denne ukens meny, inkludert frokost og hva vi hatt i matpakkene til jentene.

Mandag
Jentene var hos svigers på dagen. Middag rester fra tidligere middager og fryseren: kraftbasert søtpotetsuppe, lammekoteletter, potetstappe og erter. Vi er rimelig flinke på restemiddager og å ikke kaste mat. Mange av mine lunsjer er restelunsjer med ingredienser som kanskje ikke passer sammen, men heller det enn å kaste mat. Med andre ord: ofte lite instagramvennlige lunsjer på meg! Dog, det øverste bildet er fra min lunsj på mandag, jeg var nemlig på presselunsj med Visit Danmark på Vintage Kitchen. Nam!

Tirsdag
Frokost: Gryte av kraft, krønsjede tomater, løk, hvitløk, sellerirot (som erstatning for gulerot, som også må unngås) og lammekjøttdeig (storfekjøttdeig utgår også en periode), og ris.
Middag: Helstekt kylling med pannestekte poteter og sellerirot. Jeg hadde tahinisaus som tillegg.

Onsdag
Frokost: Samme gryte og ris som i går, samt pannekaker uten gluten og egg med masse smør.
Middag: Blodpølse med kokte poteter og hjemmelaget eplesaus. (Blodpølse inneholder bygg og dermed litt gluten).
Matpakker: Reinsdyrspølse, pannekaker med smør, stekt søtpotet, to surdeigsskiver med leverpostei (ikke helt glutenfritt, men surdeigsbrød er ikke det som må unngås mest, heldigvis).

Blodpølsemiddag er lite fotogent. Min tallerken (jeg spiste mer enn det!) og Fie sin tallerken (bildet er tatt av Fie).

 

Torsdag
Frokost: Jeg hadde planlagt glutenfrie knekkebrød med leverpostei eller kaviar, smoothie med kollagen, men jentene ville ha gryte. Jeg drakk fettkaffe.
Middag: Kraftbasert potet- og blomkålsuppe (kraft fra kyllingen på tirsdag), med kyllingrester.

Fredag
Frokost: Jentene ville ha resten av gryten, samt glutenfri knekkebrød med smør og honning.
Middag: Torsk med bacon, erter og ovnsbakte rotgrønnsaker.

Lørdag
Frokost er det jentene har lyst på (jeg savner eggebasert frokost i helgene, ass)
Middag: Ertesuppe kokt på svineknoke fra Stølsvidda

Søndag
Spiser vi oss ut av kjøleskap og jeg lager ny ukemeny og bestiller fra kolonial.no.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!