Så mange som 1 million nordmenn sliter med irritabel tarm. For 7 av 10 hjelper FODMAP-dietten, og i denne episoden av Ingefær lærer du (nesten) alt om irritabel tarm, FODMAP og hvordan livsstil også påvirker fordøyelsen din.

Om du ikke selv sliter med irritabel tarm, kjenner du garantert en. Men kanskje vet du ikke, for selv om mange har en kranglete fordøyelse er det ikke så mange man deler forstoppelse, promp, diare og magevondt med. Gjest Julianne Lyngstad slet selv med irritabel tarm og har helet seg selv med FODMAP-diett. Hun har master i ernæring og har gitt ut tre bestselgende bøker om FODMAP og irritabel tarm og har dermed også hjulpet tusenvis av nordmenn til en litt bedre mage og litt lettere hverdag. Den nyeste boken hennes heter Tarmstyrkende lavfodmap-mat. Anbefaler banangranolaen fra boken!

Foto: Gyldendal

Mange som sliter med irritabel tarm må for eksempel alltid vite hvor nærmeste toalett er. Noen må være hjemme fra jobb de dagene de får til å gå på do, for da kommer det 4 dager med mat ut på en dag. Mange har så vondt i magen på ettermiddag og kveld at det går utover det sosiale livet. Med andre ord: et folkehelseproblem.

I denne episoden får du vite kjennetegn på irritabel tarm, hva FODMAP står for, hvordan man kan legge om kostholdet, hvilke matvarer som er FODMAP-vennlige men som også styrker tarmfloraen og også hvordan og hvorfor livsstilen påvirker magen.

For er du som meg, påvirker livet magen. Foran foredrag eller viktige hendelser løper jeg alltid på do. Og i perioder jeg er trist til sinns, har magen en tendens til å være tregere. Bevegelse i hverdagen er viktig for fordøyelsen, det samme er søvn. Jeg har ikke IBS, men har likevel plukket opp kunnskap om egen fordøyelse i bøkene til Julianne og i dette intervjuet!

Håper du liker episoden!

PS: Vil du være med å diskutere seneste episode, treffe likesinnede helse- og livsstilsnerder og komme med innspill til meg? Bli med i Facebook-gruppen Ingefær podcast med Sara Lossius, så snakkes vi der!

Du har tre valg for å høre episoden:

Finn Ingefær podcast i iTunes, Acast eller din favoritt podcast-app og velg abonner. Da får du også med deg fremtidige episoder.

Spill av episoden her:

Last ned episoden som mp3

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!