Denne middagen inneholder så mange sjekkpunkter: Bruken av hele dyret, fra en gris som har hatt et godt liv, billig, inneholder kraft, er proteinrik og er god for magen. Og så lager den (nesten) seg selv.

Ertesuppe, det er barndomsminner. Da vi bestilte ribbe til jul fra Stølsvidda, bestilte jeg også med en svineknoke. Nå prøver vi å spise oss ut av fryserene våre (vi har tre!) og det var på tide å bruke svineknoken. Ertesuppe med svineknoke er en tradisjonell, norsk rett som garantert andre enn meg husker fra barndommen. Jeg fant oppskriften på godt.no men har endret den litt etter hva vi hadde i kjøleskapet. Supper er greie sånn, det er ofte ganske så fleksibelt på hva man kan putte oppi.

En pakke med tørkede, gule erter koster 10 kr. Snakk om billig! Ertene må bløtlegges over natten og deretter putter man erter, vann, svineknoke, løk, purre og potet eller en annen rotgrønnsak oppi gryta og lar det småkoke i 3 – 4 timer til middagen er ferdig. Enkelt, ikke sant?

Bortsett fra grønne erter, har ikke vi servert jentene så mye belgfrukter, så mine jenter spiste mest kjøtt. Jeg langet i meg to gedigne porsjoner og Jon varmet opp litt av restene da han kom hjem fra jobben veldig fornøyd med suppen. Ergo – dette skal vi lage mer av. Både erter og kjøtt gir oss proteiner, erter gir også magen litt å jobbe med og fra selve knoken får vi nærende kraft. Vinn-vinn-vinn!

Ertesuppe med svineknoke

  • 1 pakke tørkede, gule erter
  • 2 løk
  • 1 purre
  • 1 svineknoke
  • 3 – 4 poteter eller sellerirot
  • Vann
  • Salt, pepper og laubærblad

Slik gjør du

Kvelden før legger du ertenene i bløt med litt salt vann. NB: Bruk mye vann, siden ertene trekker til seg masse. Dagen etter skyller du av ertene og har de i en stor kjele sammen med svineknoken, grønnsakene i biter, litt salt, pepper og laubærblad. Ha i vann slik at det dekker svineknoken. Kok opp, og skru deretter ned temperaturen til småputre-temperatur. Når det nærmer seg middag tar du svineknoken ut og skjærer kjøttet i biter og har det oppi suppa igjen. Server!

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!