Som er glutenfrie, eggefrie, enkelt kan gjøres melkefri og er nesten fri for raffinert sukker. Helt sant!

Som jeg har såvidt nevnt tidligere har vi oppdaget intoleranse i familien, som gjør at vi en periode holder oss unna egg og melk, blant annet. Melk går greit, siden jeg heller ikke har så høy toleranse for det, men egg, egg er litt vanskeligere. Vi har blant annet testet flere oppskrifer med glutenfri, veganske pannekaker. Foreløpig uten hell. En gang fikk vi det nesten til, men de pannekakene var jo alt annet enn sunne – fulle av raske karbohydrater og fint lite annet. Men, det var en digresjon.

Elly ble fem år i helgen og ønsket sjokoladekake. Hvordan få til uten egg? Da jeg intervjuet Liv og Yngvar for episode 89 av Ingefær (ei mindre ting, få mer tid) snakket vi om mat og sånn etter intervjuet. Liv tipset meg om at de pleier å ha sorte bønner i browiene de lager. Berit Nordstrand har en oppskrift som jeg lente meg på. Veganske nettsider har tips om det meste av erstatninger, så nå har jeg lært at om man koker opp linfrø og egg i 4 – 5 minutter og siler av den slimete væsken, kan denne væsken brukes som eggeerstatning. Ikke på langt nær så næringsrikt, men pyttsann – vi kunne lage kake som alle kunne spise!

I vår versjon brukte vi 70 % fra Freia som fåes i de fleste butikker. Den har litt vanlig sukker i seg og også melkefett og tørrmelk, så om man vil være helt fri for det finnes det gode alternativer i butikk og helsekost.

Bønnene og sjokoladebiter gjør at det er små, mektige muffins. For den sarte gane (les: såkalt barnevennlig) kan kanskje kakaoinnhold reduseres noe, eller bruke lysere sjokolade enn 70 %.

Ingredienser

  • En pakke økologiske sorte bønner (285g)
  • Væske fra 2 ss linfrø og 4 dl vann, kokt i 4 -5 minutter (eller to egg)
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl kokosblomstsukker eller honning eller lønnesirup
  • 1 ts vaniljesukker (bruk feks Jacobs, eller et annet av god kvalitet)
  • 3 ss kokosfett (eller smør om du kan), smeltet
  • 1 dl kakaopulver, jeg liker råkakao best
  • 1 plate 70 % kokesjokolade
  • 1 ts bakepulver
  • Litterann havsalt

Slik gjør du

Varm ovnen til 175 grader. Bland alle tørre ingredienser, deretter tilsetter du smeltet fett, egg eller eggeerstatning og bønner. For å få knust bønnene fungerer det best med en kjøkkenmaskin med S-blad. (Jeg prøvde vanlig håndmikser, det funket dårlig). Tilslutt vender du inn hakket sjokolade.

Vi lagde to versjoner: en brownie i en liten form, og en versjon med små muffinsformer. Jeg foretrekker små muffinsformer, siden denne kaken er så kompakt. Søtt blir det også! Små muffins stekes i 12 – 15 minutter, i en liten form steker du den i ca 20 minutter.

Glasur finnes det jo uendelige alternativer. Jeg malte kokosblomstsukker i kvern til pulver og lagde smørkrem, som jeg tilslutt tilsatte smeltet sjokolade. Smørkrem blir best med en eggeplomme, men funker også uten.

Denne kaken skal vi lage i påsken også! Vi hadde med muffinsene på tur dagen etter bursdag – de holder seg fint et par dager i kjøleskapet.

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!