Kun en liten time fra København ligger den deiligste delen av Danmark.

Sponset pressetur av VisitDenmark/reklame

Ønsker du en ferie med god mat, sykkelturer og spa med jentegjengen? Eller aktiv familieferie? Den danske riviera gir deg begge deler.

Den danske riviera ligger på Nordsjælland, kun en liten time fra København. Området strekker seg over  nesten 70 km med strand, med små byer jevnlig spredd utover og med fargerike badehus langs strendene nesten som pynt. Det er her de kongelige ferierer og det er her feriehusene er dyrest i Danmark. Jeg elsker området. I fjor var vi to uker på familieferie utenfor Tisvilde, en av byene langs rivieraen og visstnok der det danske kronprinsparet foretrekker å feriere. Der kombinerte vi brettseiling, trening, soling, god mat og aktiviteter for barna. Hvis du vil lese mer om den ferien kan du det her og her!

I år, derimot, gikk turen dit alene i regi av Visit Denmark. Jeg håper å reise dit igjen om ikke altfor lenge – det er nemlig min favorittdel av Danmark. Presseturen til Danmark i slutten av mai. Vi var velsignet med nydelig sommervær hele turen.

Helenekilde Badehotell – dit må jeg tilbake

Den første natten sov vi på hotellet jeg ønsket å sove i fjor, nemlig Helenekilde Badehotell, like utenfor Tisvilde. I fjor kjørte vi forbi Helenekilde etter strandtid på vei til en veldig god fiskebutikk i nærheten, og hver gang hadde jeg lyst på barnefri og natt på badehotell. Ønsket gikk altså i oppfyllelse året etter.

Helenkilde Badehotell ligger utenfor Tisvilde og er et badehotell fra 1904 med kun 28 rom. Jeg fikk rom med egen veranda og nydelig utsikt over havet. Synd vi bare var der en natt, for jeg fikk hvilepuls med en gang vi kom dit og kunne lett ha bodd der en uke. Da skulle jeg lest bok, tatt morgenbad hver dag, spilt boccia, handlet fiskekaker i fiskebutikken, jogget turer langs stranden og handlet litt på småbutikkene i Tisvilde. Eller ikke gjort noe som helst, bare nytt livet og roen. Hotellet har med vilje ikke tv på rommene – de ønsker å oppmuntre til offline og tilstedeværende livsstil.

Mellom ankomst og middag hadde vi 30 minutter som jeg brukte på en kjapp ti-minutters økt og dusj. Champagne rett etter trening er nydelig. Vi fikk servert en treretter hvor favoritten for min del var hovedretten: bakt helleflyndre med grillede, hvite asparges og mousselinsaus. Maten ble servert til oss utendørs, hvor vi satt helt til solen forsvant ned i havet.

Hovedretten pyntet med blomster. Selvsagt servert på Royal Copenhagen! Legg merke til syltede, grønne jordbær.

Rabarbra med hvit sjokoladekrem. En kombinasjon jeg må lage selv!

Solnedgang ved Helenkilde

Morgenbad rett nedenfor Helenekilde. Vannet var ikke så varmt.

Sjokolade, champagne, spa og sykkeltur

Dagen etter var den lengste og mest innholdsrike dagen jeg har hatt på årevis. Det kan sammenliknes med da jeg var ung på interrail og våknet opp i Slovenia, spiste lunsj i Italia og endte dagen i Kroatia.

Vi spiste god, sommerlig frokost på hotellet før vi dro innom Gilleleje, en søt liten by. Deretter kjørte vi til et av turens høydepunkter for min del: besøk på Peder Beiers landsted. Peter Beier er en dansk sjokoladekonge som eier et fantastisk landsted og produserer eksklusiv sjokolade fra hele verden. Unødig si at jeg var fornøyd med alle smaksprøvene.

Sjokoladene til Peter Beier er klassifisert som kaffe og vin, altså med syrlighet, sødme osv. Dermed kan du finne en sjokolade som passer deg perfekt. Et tips han kom med for å nyte sjokolade ekstra er som følger: Ta en bit sjokolade og la den ligge på tungen i omtrent 20 sekunder. Da oppfatter hjernen smaken av sjokoladen ekstra godt og du trenger ikke så mange biter sjokolade for å få den gode sjokoladeopplevelsen.

Peter Beiers landsted. Her kan du også kjøpe sjokolade og drikke en kopp kaffe. Eller kopp varm sjokolade, selvsagt.

Peter Beier og en blid meg med velfyllt goodiebag.

Sjokoladen produseres på gården. Her spiser jeg en jordbærversjon.

Et av rommene på gården er gjort om til kakaoplantasje. Her står jeg ved ulike kakaotrær.

Nydelig mett på Restaurant Sletten

Etter å ha fyllt magen med sjokolade dro vi til Restaurant Sletten. Sletten eies av Michelinrestauranten formel B i København. Jeg hadde derfor store forventninger til lunsjen. Selv om Sletten ikke har stjerne, skal maten likevel være på topp. Og det var den. Den er rett og slett så god at jeg tenker du godt kan ta tog frem og tilbake fra København for å nyte en bedre lunsj på restauranten som ligger rett på havnen i Humlebæk.

Champagne, sprøtt brød og mykt smør med karse. Nydelig!

Fisk rett fra havet. Mannen som hadde fisket den kom og sa hei. Også denne retten var pyntet med grønt fra nærområdet. Dette var for min del den beste hovedretten i løpet av oppholdet.

Sletten sin signaturdessert. En mektig bombe jeg ikke var i nærheten av å klare å spise opp, men fy så god!

Kjerne av tindvedsorbet, deretter vaniljeis og ytterst marengs, på en sjokoladekakebunn.

Sykling til spa

Temperaturen nærmet seg tretti, vi hadde fått rause glass med vin – og så skulle vi sykle til Helsingør. Vi syklet over en mil langs sjøen og i skogen. En helt fantastisk tur, men helst skulle jeg hatt lengre tid for å stoppe langs de fine strendene og ta en dupp i sjøen flere ganger. Den sykkelturen egner seg bedre som dagstur, ikke transportetappe. Mange av husene vi syklet forbi var lekre, med egne strender og klassisk dansk design synlig i vinduet.

Det er lett å leie sykkel for en aktiv dagstur

Ønsker meg ca dette huset

Nei, det er ikke en mølle, det er et bolighus

Fant et gedigent tre på sykkelturen

Fra Helsingør ble vi kjørt til Hornbæk, hvor vi dro på Ilse Jacobsen sitt kurbad. Vi var i Hornbæk et par ganger i fjor og jeg husker jeg hadde lyst på noen timer for meg selv på spaet. Også et ønske som gikk i oppfyllelse. Dog trodde jeg kurbadet var større: det har kun to badstuer, et varmt utebasseng og et lite innebasseng. Ilse selv sto for omvisning, noe jeg synes var stort siden hun er på listen min over forbilder. Vi fikk champagne (igjen) og jeg satt lenge i dampbadstuen alene. Nydelig.

Hornbæk er det største byen i området. Den har noen fine kaffebarer, et par klesbutikker verdt et besøk og langs strandpromenaden får du tak i fersk fish’n’chips. Jeg synes også stranden i Hornbæk er fin med sine små sanddyner som særlig barn elsker å løpe opp og ned i.

Hotell Bretagne for den matglade

Like utenfor Hornbæk ligger Hotell Bretagne, som vi spiste middag og sov på. Hotellet i seg selv er ikke så vakkert sett utenfra. Det er nettopp overtatt av et par som foretar en omfattende oppgradering, som fortsatt foregår. Men rommene og hotellet ellers var nyoppusset, og paret var svært engasjerte og gjestmilde med oss.

Hotellet ligger nydelig til, ved et lite vann hvor store hus omkranser den andre siden av vannet. De kaller seg for badehotell selv om det er ti minutter å gå til stranden. Likevel – om jeg skal sove i Hornbæk igjen velger jeg lett Bretagne. Middagen, vinen, drinkene og frokosten er nemlig verdt pengene. Frokosten er dessuten svært instagramvennlig!

Det lille vannet ved Hotell Bretagne

Ny kjole i dansk design (neo noir) før middag

Nydelig forrett med asparges, vesterhavsost og reker

Hovedretten var farsert kalv med spinat, grillet gulerot og portvinsglace.

Tindved-is for å klarne ganen mellom kjøtt og dessert. Tindved er altså hipt i Danmark.

Til denne desserten fikk vi en nydelig dessertvin som passet såpass perfekt at jeg spiste hele desserten og fikk påfyll i glasset…

Maten som hotellet serverer varierer med årstidene og tar i bruk lokale råvarer – akkurat som Sletten og Helenkilde. Jeg opplevde at alle stedene vi spiste på, jobbet det svært engasjerte og dyktige folk som brant for å lage god mat og god stemning. På alle steder ville jeg tatt med Jon og jentene også.

Litt av frokosten dagen derpå. Nydelig!

Dra innom Louisiana!

Skal du til København i år anbefaler jeg altså å ta en eller flere dager langs den danske riviera. God mat, nydelige strender, fine overnattingsmuligheter og mitt favorittmuseum: Louisiana. Dessverre inkluderte ikke presseturen en tur innom her. Louisiana er et museum for moderne kunst. Selve museet er et besøk verdt turen for deg som er interessert i arkitektur. Det ligger nydelig til like utenfor Humlebæk. Beregn god tid og ta med badetøy om været er fint!

Et annet museum jeg også har lyst til å tipse om, er Museum for Sjøfart. Det ligger i Helsingør, hvor bilfergen går over til Sverige. Vi kjørte via Helsingør til Sverige og deretter hjem i fjor. Helsingør har også en ny food court som du kan besøke om du er sulten. Museum for Sjøfart synes nesten ikke fra bakken. Det ligger nemlig under bakken, i en gammel dokk. Jeg har ikke tenkt stort over hvor viktig skipstrafikk er for verden. Nå som vi vet at havet fylles opp av plastikk er kunnskap om hav og sjøtrafikk ekstra viktig.

Kronborg slott i bakgrunnen, Museet for Sjøfart under bakken i forkant

Jeg kunne hengt lenge på cafeen til museet

Når jeg drar tilbake til området neste gang, kommer Helenekilde og Sletten være høyest på min prioriteringsliste, i tillegg til Lousiana. Jeg satser på at det ikke blir så lenge til!

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!