En plan om å være borte fra sosiale medier i en uke ble til nesten ni dager.

For en deilig uke det har vært. Jeg har fylt uken med så mye fint. Men det viktigste er ikke hva jeg har gjort, men hva jeg har lært.

Jeg har lært at mine egne tanker forstyrres av å være for mye på sosiale medier. Både Instagram og Facebook inviterer til sweiping og scrolling av andres liv, som mine egne tanker naturlig nok hekter seg på, sammenlikner seg med og avbrytes av. I stilleuken har jeg tenkt lengre tanker, klokere tanker og ikke minst mine egne tanker i større grad.

Jeg har vært mer tilstede. Når jeg er stresset eller opplever en negativ følelse, har jeg en tendens til å dra opp instagram for å tenke på noe annet. Det har jeg ikke hatt mulighet til denne uken, noe som har gjort at jeg kanskje har følt noe mer, men først og fremst vært mer tilstede i meg selv, her og nå.

Tid brukt på sosiale medier har jeg brukt på andre ting. Jeg har lest mer enn på lenge! Gode bøker, både faglitteratur og skjønnlitterær, gjør meg klokere enn konstant skrolling på mobil.

En følelse av ro og tid har vært over meg hele uken. Den første dagen leste jeg flere nettaviser enn vanlig, men jeg tok meg i at en stilleuke også for meg burde inkludere nettavislesing. Noe har det blitt, men lite. Å ikke involveres i andres liv og tanker har gitt meg en ro jeg innser har vært etterlengtet, som har ført til en opplevd bedre tid. Det har vært, som du skjønner, veldig deilig.

Både Instagram og Facebook er to plattformer jeg virkelig liker. Jeg blir inspirert, jeg lærer og jeg provoseres. Vi deler synspunkter, utfordringer og gleder. Sosiale medier har mange oppsider. Men det er bruken av det som kan være negative. En undersøkelse viser at ungdom føler seg mer ensomme og er mer alene enn før, selv om de er sosiale på nett. Jeg opplever ofte at det som står i mellom oss er mobilen, enten det er på kjærestekveld, som foreldre og barn eller mellom jobben og meg. For min egen del har stilleuken ført til regler for bruk, på samme måte som jeg prøver å ha regler for mail.

Hjernen vår er nemlig ikke rigget til multitasking. Vi tror vi gjør mange ting samtidig, men realiteten er at vi skifter fokus fra oppgave til oppgave. Hjernen bruker litt tid på å skifte fokus fra gang til gang. Vi kan tro vi er effektive siden vi er på flere ting samtidig, men realiteten er at vi er mindre effektive. Jobbmail anbefales å sjekke på faste tidspunkt daglig, og ellers ikke ha den synlig oppe. (Og lyd på mail! Jeg kan ikke få understreket nok hvor irriterende det er å høre at kollegaen får mail annet hvert minutt). På samme måte kan vi bruke sosiale medier. Jeg har bestemt meg for å sjekke Facebook og Instagram samtidig med mail, på faste tidspunkt av dagen.

Hva har jeg gjort dene stilleuken som jeg ikke har dokumentert? (Jeg har knapt tatt bilder med mobilen). Jeg har bakt pepperkaker hos svigers med jentene. Jeg har gått turer om morgenen og jogget hjem fra barnehagen etter levering. Vært hos akupunktøren min, lært mer om eteriske oljer og fått fikset en kranglete rygg hos naprapat Ole, som har gjestet Ingefær før og snakket om vaner. Jeg har kjøpt minst seks bøker og lest halve av tre av dem. Jeg har lyttet til flere podcaster, og drukket vin med noen av de som lager podcaster i Norge også. Jeg har meditert. Skrevet dagbok nesten hver dag. Droppet mitt favorittjulebord i året og dratt på The Well med Jon i stedet fordi jeg kjente at jeg trengte å være helt off med mannen min. Jeg har vasket hele huset og hengt opp bilder. Jeg har laget sildesalat og havreflarns og vært med flokken min. Jeg har kommet på minst ti gode ideer og, noe som er viktig for meg, jobbet med mitt store prosjekt som krever tid til fordypelse og lange tanker over tid.

Før rolige timer på The Well med Jon. (Ikke sponset)

Det har vært en skikkelig fin uke.

Og du, hva med å ta en stilleuke i julen? Droppe sosiale medier. Være tilstede. Den siste uken i året er som skapt for rolige refleksjoner om hvordan året har vært og hvilke ønsker du har for det nye året. Jeg vet jeg skal. Når sølvguttene synger julen varer julefreden til nyttårsrakettene har blitt ryddet opp.

Årets første snøengel <3


 

 

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!