Denne uken er det nasjonaldag og forhåpentligvis en deilig maihelg, og da passer det bra å lage en av mine favorittdesserter: Tjukkmjølkspanacotta. Pssst: Den er enkel å lage!

Reklame Rørosmeieriet

Tåler dere litt nerding før oppskrift? Hvis du ikke vil bli litt klokere på Tjukkmjølk (og eventuelt briefe med ny kunnskap i sosiale settinger eller når du serverer desserten), hopper du bare over de to neste avsnittene og går rett til oppskriften.

Tjukkmjølk: verdens kuleste melk?

Tjukkmjølk er nemlig en ganske spesiell type syrnet melk, som også er en spesialitet fra Rørostraktene. Før i tiden sies det at tjukkmjølk ble laget av tettegress. Tettegress er en kjøttetende plante som vokser i Rørosregionen. Man helte vanlig melk over tettegress i en beholder og etter en liten stund ble melken til tjukkmjølk. På Rørosmeieriet bruker de derimot sin egen tettekultur til å lage tjukkmjølka. Ulike fermenterte drikker og mat har ulike bakteriekulturer, og tjukkmjølken har altså en annen bakteriekultur enn for eksempel kefir. Og å spise fermentert mat skal være bra for oss.

For mange kan syrnede melkeprodukter være enklere å fordøye enn vanlig melk. Og i tillegg inneholder Tjukkmjølk også GABA. GABA, gammaaminosmørsyre, er et signalstoff som blant annet styrer kroppens blodtrykksregulering, og forskere tror også at GABA påvirker hjernen slik at vi føler bedre mental velvære, og det er blitt forsket på tjukkmjølk på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Ok, det var nerdinga (jeg vet du liker nerding!), her er oppskriften

Du trenger til fire personer

  • 3 dl Rørosfløte
  • 3 dl Tjukkmjølk
  • 70 gram sukker (jeg bruker kokosblomstsukker, derfor litt beige-farget panacotta)
  • 1.5 ts eller ca 3 plater gelatin
  • 1 vaniljestang eller ca 1/3 ts bourbon vanilla (evt. godt vaniljesukker, fra f.eks Jacobs)

Fremgangsmåte
Ha fløte, sukker, vaniljestang og gelatinpulver i en kjele.
La det koke opp på middels varme og rør forsiktig underveis.
Sett den til avkjøling (ta ut vaniljestangen), og rør så inn tjukkmjølk.
Ha over i dessertskåler, og la det stå til det er stivnet. Server med bær i flaggets farger – eller spis med en gang.

Nyt!

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!