Litt erfaring med trening i svangerskap begynner jeg å få nå som jeg er i mitt tredje? Her deler jeg noen erfaringer.

Bakgrunn
Med eldste var jeg 31 da jeg var gravid, med mellomste 33, og nå er jeg 38. Da jeg var gravid med mellomste var Elly, eldste, kun ett år, og de av dere som har barn vet at en ettåring kan være intenst. Jeg var gravid men sov for eksempel aldri en natt igjennom og dagene begynte tidlig.

Med mellomste, Fie, flyttet vi, jeg tok lappen og ga ut bok og jobbet for fullt – med andre ord røk jeg på en liten sykemelding. Jeg ble sykemeldt mot slutten med første også, først og fremst grunnet en kraftig urinveisinfeksjon.

Nå våkner jeg som regel kun en gang om natten og i sommer har vi sovet i alle fall til åtte alle sammen. Jeg er blitt selvstendig næringsdrivende, og gjør ikke jeg jobben gjør ingen andre den heller. To barn, drifting av hjem og et eget AS er mye jobb. Jon og jeg deler ganske så likt på drifting av hjem, men det er ikke til å skjule at overskudd til for eksempel trening for min del var størst i første svangerskap. Da var det jo kun Jon og meg og etter jobb kunne vi hvile, vi kunne sove så lenge vi ville i helgene, det var ikke klær til fire personer som må vaskes og matpakker som skal lages, jenterom som skal ryddes og søskenkrangling som skal løses … du skjønner tegninga. Det jeg vil si er at kontekst er alt, og du vet best din egen kontekst. Unngå å sammenlikne deg med forrige svangerskap, med andre gravide, med gravide du følger på Instagram. Ingen graviditet er like. Gjør så godt du kan med dine forutsetninger.

Tre ulike treningsgraviditeter
Da jeg ble gravid med Elly var jeg ganske så sprek og hadde kanskje litt min ære å opprettholde sprekheten? Jeg drev aktivt med CrossFit. Ganske tidlig fikk jeg problemer med bekkenet, så jeg modifiserte treningen deretter. Elly ble født 12 dager på overtid, og 10 dager over termin var jeg innom senteret for å ro 2000 meter i rolig tempo.

Med Fie skjedde det så mye annet i livet, så jeg fikk trent mindre enn i det første svangerskapet. Jeg var mer sliten også. Men, hjemmetrening med kettlebells og kroppsvekt var redningen. Jeg skrev et innlegg om forskjell på det første og andre svangerskapet mitt som jeg anbefaler å ta en titt på. Husk at mellom jentene er det 22 måneder, altså var Elly såvidt over året da jeg var gravid igjen. Det er tett. Også i det svangerskapet var bekkenet kranglete.

Bekkenet har etter hvert blitt fikset. Bekkenproblemer sto nemlig i veien for både ski og slalåm, to aktiviteter jeg verdsetter høyt. Både osteopat og naprapat har bidratt til bedring.

Nå med tredje i magen er bekkenet ganske så bra. Jeg går til Calle på Raw Trening og kan ikke anbefale ham nok. Allerede i uke 14 fikk jeg nemlig bekkenvondt, men det er så og si borte etter behandinger hos ham. Det, pluss variasjon i sittestilling og bevegelse i løpet av dagen. For mye sitting = vondt. Jeg tilpasser også trening. Utfall og jogging funker ikke – som tidligere.

Det første trimesteret nå trente jeg fint lite. Det var noe i livet mitt som var tøft, jeg jobbet inmari mye, to barn og hjem, pluss at jeg blir et murmeldyr de første månedene. Jeg er nøye på totalbelastningen og må ikke trene for å være flinkis, eller bevise for andre at jeg er sprek.

Nå i sommer har treningen tatt seg opp. Jeg har jobbet i hele sommer med et stort prosjekt, men kun det. Det betyr at jeg har hatt overskudd til trening. I tillegg trener jeg fordi jeg vet at jeg tenker mye bedre etter en økt. (Det kan du lytte til i episoden med Anders Hansen). Jeg legger trening til morgenen, for da har jeg mest gass, og jeg trener verken så inmari hardt eller lenge. Jeg går en hektisk høst i møte, så jeg håper jeg får fortsette å trene siden det gjør at jeg føler meg sterk både fysisk og psykisk, jeg blir glad, smart, kreativ og rett og slett et litt bedre menneske. Dessuten er det fint for lille i magen, også.

Øvelser jeg gjør er det meste av kettlebelløvelser, så som swings, press, roing og snatch. Jeg gjør forsiktige knebøy med kroppsvekt, gjør ulike beinøvelser med strikk, dips med egenvekt. Magen har tatt plass nå, så armhevinger gjøres på skrå mot feks en stol. Jeg gjør roing i ringer og tar ikke pullups. Noen kan holde på med det lenge. Jeg ser om magen blir spiss, og blir den det kutter jeg øvelsen. Får jeg vondt i magen, tar jeg pause. Hvis jeg trener på senter, dytter jeg på prowler, trener med vektstang og lette vekter, og ror. Siden jeg aldri gønner på hører jeg på podcast – perfekt alenetid!

Gåturer er noe jeg ønsker å bli flinkere på, for å opprettholde en viss kondisjon. Er det en ting jeg skal prioritere når vi får en liten en til i familien, er det trilleturer.

Mer info
Vil du vite mer om trening under svangerskapet, anbefaler jeg podcasten Engler og Hormoner, som har to – tre episoder om nettopp dette temaet!

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!