… og få positive resultater i flere deler av livet ditt.

En vane er en handling som er automatisert, enten det er en handling som er nyttig for oss, eller en uvane. Hjernen vår er en latsabb som elsker automatiserte handlinger. Jo mindre vi trenger å tenke på hvorvidt vi skal gjøre en handling eller ei, jo bedre. Tannpuss, for eksempel, er automatisert for oss alle, mens å lage ukemeny og handleliste kan kreve mer av mange. En lat hjerne er en av grunnene til at det å endre vane kan være vanskelig.

En mastervane er en handling som gir positive konsekvenser for flere deler av livet. Trening er min mastervane. Prioriterer jeg trening, faller mye annet på plass: Jeg får lyst på sunnere mat, jeg prøver å legge meg tidligere for å ha nok energi til trening, jeg drikker mindre vin. Trening gjør meg dessuten gladere, mer kreativ og gir meg følelsen at jeg er en som får til ting. I sum gir den lille handlingen trening en positiv spiral som påvirker meg som mamma, som et skrivende menneske, som businessutvikler, osv.

For deg er mastervane kanskje søvn, sunn mat, isbading, dagbokskriving, en daglig tur.

Først i sommer forsto jeg at trening er min mastervane, til tross for at jeg har trent jevnlig hele livet. Jeg hadde ikke en god treningsrutine i sommer og merket det påvirket meg negativt. Da august kom og skolen startet for eldstejentene bestemte jeg meg for å ha jevnlig trening som første prioritet for å se hvordan det påvirket hverdagen.

Hvordan det gikk? Såpass bra at trening fremdeles har høy prioritet. Jeg får mer struktur i hverdagen av det (mannen min er i 50 % pappaperm, vi har begge hjemmekontor, og Lisen på 13 måneder er ikke i barnehage foreløpig), jeg får alltid ideer og motivasjon av å trene, jeg blir glad etter hver økt, og jeg har jevnt over hatt et godt kosthold siden august.

En mastervane bør prioriteres også de dagene du ikke føler du har tid eller har lyst, og også i ferier og i unntakstilstand. Det er nemlig den vanen som gjør at du har det best med deg selv, uansett hvilken situasjon du er i. Selvfølgelig har jeg ikke alltid lyst til å trene. De siste to ukene har Lisen fått jeksler og deretter vært syk – med dertil nattamming og nattevåk. Da legger jeg treningslisten lavere, men jeg kutter ikke ut mastervanen. I dag gikk jeg en timelang, rask tur i motbakker på Nesodden dyttende på en sovende Lisen i vognen. Andre dager trener jeg litt lettere styrke. Poenget er å i stedet for å ikke gjennomføre mastervanen, er å justere slik at du får gjennomført.

Mastervanen min har høy prioritet. Derfor legger jeg den tidlig på dagen, som en del av mine morgenrutiner. Mer om det i neste post!

PS: Trenger du et vennlig dytt til å lage gode vaner? Les kapittel to i boken min Litt Lykkeligere: Motivasjon og valg, eller hvordan lage vaner som varer.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!