En morgenrutine som gjør at du eier din egen dag, trenger ikke ta hele dagen.

Heldigvis! For ofte får jeg høre på podcaster eller lese i bøker om intrikate morgenrutiner som kan ta opp til en time. Finfint hvis du har tid til det, men det har ikke jeg med tre jenter på ett, fem og syv år. Her hjemme går morgenen så det gviner. Likevel har jeg inkludert noen viktige rutiner for meg selv som gjør at jeg føler meg ovenpå og tar eierskap til dagen min (før andre gjør det).

La meg sitere et sitat fra min egen bok Litt Lykkeligere først (Det er et deilig privilegium jeg har som forfatter):

«Hvis vi ikke gjennomtenkt og planlagt velger hvor vi skal fokusere energien og tiden vår, vil andre mennesker, det være seg sjefen, kollegene, kundene og familien vår, velge for oss og vi kan ende opp med å miste av syne alt som er meningsfullt og viktig for oss selv. Vi kan enten velge gjennomtenkt selv eller tillate andre å kontrollere livet vårt».

Fra den finfine boken Essentialism av Greg McKeown

Altså: Ved å være bevisst hvilke handlinger du gjør tidlig på dagen, går du mer målrettet ut i dagen. Det gjør at du på slutten av arbeidsdagen eller på sengekanten kan tenke: I dag fikk jeg gjort (mye av) det jeg ville, i stedet for å tenke: Hvor ble det av dagen og alle tingene jeg ønsket å gjøre?

Jeg er nøye på dette hver morgen

  • Sjekke inn selv før jeg hører på nyheter, sjekker instragram, mail og messenger. Noen ganger skriver jeg i morgenskriveboken min (og det gjør jeg som oftest etter levering på skole og etter trening), men som oftest spør jeg bare meg selv: Hvordan har jeg det i dag? Er det noe jeg trenger? Er det dette humøret jeg vil være resten av dagen – og hvis ikke: Hva kan jeg gjøre for å piffe meg opp? Denne innsjekkingen er ikke bare verdifullt for å prestere på nivået jeg ønsker å prestere på, det gjør også at de første tankene og følelsene jeg har i løpet av dagen ikke er reaksjoner på andres handlinger (som å bli misunnelig på noe på instagram, eller bli nedtrykt av nyheter). Å være bevisst inntrykk tidlig på dagen er superviktig – og trenger altså ikke ta lange tiden.
  • Jeg drikker et glass vann før kaffe og mat. Helst med Helios eller Anglagård sin økologiske eplecidereddik. Jeg skal ikke skryte på at eplesidereddik har magiske egenskaper, men for meg gir denne enkle handlingen meg en følelse av at jeg er en sånn som tar vare på meg selv og gjør noe godt for meg selv allerede klokken syv om morgenen. Det gir som oftest positive ringvirkning til resten av dagen!
  • Jeg trener på morgenen, når Lisen sover. Fordi trening er en mastervane. Og fordi jeg akkurat nå er privilegert og kan trene på morgenkvisten. Viktigst først, er et motto for gode vaner.

En god morgen gir en bedre dag, derfor er morgenrutiner viktig.

Hva er viktig for deg om morgenen? Re opp sengen? Drikke en kopp kaffe i fred og fordragelighet? Yoga, meditasjon, tørrbørste før dusj eller kalddusj (det gjør jeg også, forresten), spise en god frokost, sellerijus, høre på en morsom låt? Sørg for å gjøre en ting som gjør at du tar eierskap til din egen morgen og dermed din egen dag, hver dag!

PS: Mitt favorittkapittel i Litt Lykkeligere er nok vanekapittelet. Det inneholder alt du trenger for å kickstarte 2021!

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!