Så, denne uken ble det altså treningstorsdag på en fredag. Det er Jon sin siste post i hans treningsserie, men vi kommer til å fortsette med å skrive om trening på torsdager. Neste uke blir det eksempler fra hvordan jeg har klemt inn trening den siste tiden, mellom jobb, prosjekt, baby, matlaging og sosialiteter, samt litt om hvordan jeg ser på trening i hektiske perioder. Vel. Over til min fine mann!

Balanse

Siste punkt i denne serien om trening for helse er dedikert til balanse. Jeg snakker ikke om å balansere på en line, men om å ha balanse i treningen. Hvis alt du gjør er å dra på spinning to dager i uka er det vanskelig å si at du har balanse. I posten om periodisering snakket jeg om å variere treningen etter sesong. Det kan være en god måte å balansere treningen på så lenge aktivitene er forskjellige nok. Hvis du veksler mellom sykkelturer på to timer og skiturer på tre timer så holder dessverre ikke det.

Hvis du er en av de som liker å løpe eller sykle mye, vil jeg at du skal huske å trene styrke. Det trenger ikke være noe fancy. Du trenger faktisk ikke være medlem på et treningssenter eller ha stua full av vekter, men du må trene styrke. Jeg skal skrive mer utfyllende om enkle styrkeprogrammer i fremtidige poster.

Hvis du er motsatsen til hun som løper hele tiden og kun løfter vekter på et senter vil jeg at du skal  huske at lavintensitetsaktivitet, spesielt rask gange, er noe av det beste du kan gjøre for helsen. Kanskje kan du gå til treningssenteret eller til jobb noen ganger i uka (gjerne hver dag). Innenfor styrketreningen kan man også tenke på balanse. Da handler det om balanse i ulike bevegelser: dytte, dra, bøye, løfte, osv.

Kondisjon- og styrketrening er bra , men det er en ting til som er veldig viktig og som alt for mange glemmer eller nedprioriterer, og det er mobilitet. I posten om bevegelse nevnte jeg en studie som handlet om evnen til å reise seg opp fra bakken. Her er mobilitet en veldig viktig del sammen med styrke. Mobilitet er noe så og si alle hadde hatt godt av å jobbe mer med. Det virker skadeforbyggende, og å ha god mobilitet er som å ta av bremsen på bevegelser. Veldig mye blir lettere når du ikke lenger må kjempe mot din egne begrensede bevegelighet.

Balanse mellom styrke, kondisjon og mobilitet er altså viktig. Men det er en klar prioritering. Styrke er viktigst. Deretter kommer mobilitet, og til slutt kondisjon. Det finnes naturligvis unntak som gjør at du kan prioritere annerledes, men dette er den generelle regelen.

“If you’re training for health, you’ll prioritize preserving muscle into advanced age, easy movement, maintenance of locomotion, and optimal body composition.”

– Steve Maxwell

Jeg kommer til å følge opp disse postene om trening for helse med flere relaterte poster. Siden veldig mye av hva man finner om trening handler om å få sixpacks, få fart på fettforbrenningen, osv. kommer jeg til å poste en liste med nettsider, blogger og bøker som har litt mer fokus på trening for helse. Sara og jeg kommer også til å poste litt mer om hvordan vi trener. Jeg vil også trekke frem noen litt mer “alternative” styrketreningsprogrammer for å vise at det finnes mange forskjellige fremgangsmåter som gir resultater.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!