Det nærmer seg slutten på denne omgang med spørsmål og svar. Sorry at det har tatt litt tid å poste innleggene. Jeg tok meg helt fri forrige uke, postet kun fra mobil et par ganger. Vi var på en liten Norgesferie: Valdres – Jotunheimen – Valdres. Norge viste seg fra sin beste side og vi traff så mange bra mennesker! Kommer et innlegg om det i løpet av få dager. Blant annet var vi på en seter langt i gokk som kun hadde aggregat to ganger daglig når kyrne ble melket. Mini lærte å si møøø da vi var der, smelt.

Så til saken.

Kom akkurat over søtningsstoffet FOS (FruktoOligoSakkarider) som ikke tas opp i kroppen og derfor ikke påvirker blodsukkeret. FOS er jo snille bakterier for tarmene- hva tror du om å bruke dette som søtningsstoff? Bruker vanligvis kokossukker, evt honning eller lønnesirup, men noen ganger kan det være greit med et søtningsstoff som er litt mer anonymt i smak!

Det har jeg ingen peil på, dessverre! Jeg er ikke så redd for litt søtning, så lenge man ikke bruker annen søtning enn sukker og likevel er avhengig av det søte, dvs må ha noe søtt hver dag og lager med sukkererstatning i tro om at det er så veldig sunt. Kanskje noen andre kan litt om FOS?

Hurra for deg som vil bruke ferietid på dette!! Blir litt av en jobb ser jeg, men er utrolig takknemlig, for her har jeg spørsmål!! 

Jeg svarer henne ett etter ett spørsmål:

Favorittfilm gjennom tidene (tenkte kanskje du ville bli glad for det spørsmålet… ;))?

Ingen anelse. Jon og jeg har vært sammen i mange år og aldri vært på kino. Har ikke helt ro i rompa til å se film, dessuten er det så mye på tapeten hele tiden! Jeg likte dog veldig godt sesong 1 av House of Cards. Vi har ikke rukket å se sesong 2 enda, men jeg gleder meg. Liker også Tatt av vinden. Litt kleint å si, men jeg gjør det. For noen år siden smuglet min BFF og jeg inn hvitvin på brusflasker på Cinemateket her i Oslo og så filmen. Blir ikke lei Scarlett, ass.

Har hatt et lchf-kosthold i tre år, og vært fornøyd med det (hadde ingen helseplager fra før, men fant mange helsegevinster i å legge om kostholdet). Etter å ha vært veldig strikt på karbohydratinntaket siden den gang, begynner jeg å dra meg litt mer mot paleotankegang, og mener at fokuset på karbohydrater ikke må stå i veien for variert, næringsrik og naturlig mat. Funderer på å kjøre en paleochallenge, for å tvinge meg selv til å tenke litt nytt, og virkelig teste ut hvordan jeg reagerer på enkelte matvarer. Har nok kjørt meg fast i en dagsvane, der inntaket av blant annet nøtter og melkeprodukter er mer enn det det bør. Dessuten synes jeg magefunksjonen min ikke er like god som før (Den ble veldig bra etter at jeg la om for tre år siden). Denne forandringen kjente jeg etter å ha født sønnen min (første barnet) i november. Han hadde mageknip de første fem mnd, og jeg eksperimenterte desperat på hva jeg skulle spise og ikke spise, uten at det hjalp. Nå kan jeg spise hva som helst uten at han reagerer på det, men magen min er fortsatt ikke 100%. Tror du dette kan ha med amming å gjøre?

Enig med din tanke om at fokuset på karbohydrater ikke må stå i veien for variert, næringsrik og naturlig mat. Fint formulert! Om magen din er annerledes grunnet amming tør jeg ikke si. Jeg vet selv at min mage har vært litt opp og ned etter at jeg har blitt mamma. Hormonene virker å spille inn for min del. De er jo i en røre i begynnelsen av mammalivet, og da jeg fikk tilbake mensen etter åtte måneder var det hormonrøre igjen. Lite søvn og stress kan ha en innvirkning på magen, det har den for min del. Hei reisemage, for eksempel. Mye nøtter kan være tøft for magen. Du kan enten bløtlegge eller redusere inntaket. Og kanskje magen din ikke er så hypp på for mye melkeprodukter? Det går også an å sjekke ut super enzymes. Jeg bruker tidvis, og skal begynne regelmessig nå for en test, å bruke NowFoods sine. Robb Wolf og Whole9-teamet bruker også de, det tar jeg som et tegn på at det er et ok merke. Kraft er også beroligende for magen. Lag din egen eller kjøp feks økologisk gelatin fra Naturlig Liv og bruk i matlaging. Jeg har nettopp bestilt den selv og skal teste litt gelatinoppskrifter med det.

Hvor finner jeg lett det jeg bør vite før jeg starter en Challenge (innlegg på bloggen din osv)?

Paleo challenge har jeg skrevet om her og her og her og her og her og her og her. Whole30.com er også et supert sted å starte. Meld deg gjerne på de daglige nyhetsbrevene. De synes jeg var informative!

Hvis jeg skal kutte ned på melkeprodukter, har jeg en følelse av at jeg lett kan kjøre meg fast i andre matvarer, som for eksempel avokado og kokosmelk. Tips til hvordan jeg skal unngå dette? Og hvor mye er det egentlig forsvarlig å få i seg av disse to produktene? hva med nøtter og nøttemel?

Hvor mye som er forsvarlig tør jeg ikke si helt. Nøttemel bør man ikke bruke så mye av ofte. Det blir ofte inmari mye nøtter konsentrert, i tillegg til da høye nivåer av omega6 og antinæringsstoffer som fytater. Jeg ville i hovedsak valgt kokosmel hvis du må bake.

Nøtter likeså. Ikke gå «nuts», men en håndfull eller litt mer hver dag er nok greit. Det kommer jo an på hvordan du reagerer på det og om du for eksempel ønsker å gå ned i vekt. Nøtter inneholder gode næringsstoffer så du trenger ikke frykte nøtter, altså. Avocado og kokosmelk: så mye du ønsker. Regner med at du ikke klarer å fortære mer enn en avocado, to, i løpet av en dag, eller en boks kokosmelk. Tips ellers: søk oppskrifter på de mange paleobloggene som finnes. Planlegg meny i forkant. Andre gode fettkilder er jo olivenolje og smør. Lag hjemmelaget bernaisesaus eller gjør som Jon og meg: spis en god stek og ha masse smør oppå. Mmm!

Har en mann som egentlig deler mitt syn på kosthold, men lever ikke etter det (han synes jeg er lur, men orker ikke selv å legge om høykarbostilen). Han spiser den samme middagsmaten, men frokost og lunsj består av brødskiver med ensformig pålegg, og axa frokostblanding til kvelds. I tillegg får han i seg en del ulumskheter i form av kjeks, juice (kanskje ikke det verste akkurat men..), søt yoghurt og potetgull. Tror han hadde hatt sabla godt av en Challenge han også, men skjønner ikke helt hvordan jeg skal få ham motivert. For å være ærlig er det umulig nok å få ham til å bytte ut ett av måltidene i løpet av dagen, da han er uhyre tilfreds som vanedyr… Tips?

Kinking. Du kan jo ikke tvinge en annen til å endre livsstil. Kanskje få ham til å følge med på sofagrisprosjektet? Eller spørre om han vil ha en uke med deg, strikt, kanskje to? Er det noen plager han har som kanskje kan bli bedre? En muffintop som kan forsvinne? Mer energi eller økt libido? (smil) Noe slikt kan jo motivere. Noen lesere som har noen gode tips og tanker?

Hvordan lager du leverpostei?

Oppskrift får du i boken! Den er jærskla god. Men inntil videre kan jeg anbefale Gry Hammer sin. Jeg bruker, som nevnt tidligere, ikke tamari, og du kan bytte ut arrowroot med potetmel. Selv bruker vi som regel spekk i stedet for smør og jeg bruker ikke alltid bacon i.

Hvilke matoljer anbefaler du å bruke?

Til salater; oliven og avocado, for eksempel. Til steking; kokos. Og smør og klarnet smør.

Dine tanker om tran til store og små?

Har for lite kunnskap om det, dessverre. Vi skal bestille fermentert fiskeleverolje til Mini nå, det er visstnok bra. Mener at Kraftmamma har skrevet om dette.

Gode jernkilder til liten baby som jobber med å lære seg å spise?

Leverpostei, egg og kjøtt. Spis gjerne litt paprika eller appelsin eller annen kilde til c-vitamin i tillegg, så gjør det jernopptaket lettere.

Herlig med litt Jimmy Sommerville mimring da, kult  syntes Don’t leave me this way-cover’n med JS/ Communards hadde noe med seg som alltid fikk opp «spiriten» ekstra også, in those days.. haha..

Og fine greier med spørsmålsrunde  lurer på hva dine meninger rundt periodisk faste/ droppe frokost er ? og når på dagen du inntar mesteparten av karbohydratene, (eller om det jevnt fordelt i alle måltider?)

Lurer også på det med kettlebells trening, hvor ofte/lite pr uke skal til for å merke resultater i styrke ?
-og det ser jo så tungt ut ( ! :-)) – hvordan skal man få progress på best mulig måte når man starter ut som helt fersk, og er «målet» generelt å stadig øke i vekt-tyngde ? Takk !

Mimring = najs!

Periodisk faste/droppe frokost kan være gunstig helsemessig, men det kan også være stress for kroppen. Særlig har jeg lest at kvinner bør følge med på sine hormoner hvis de regelmessig foretar periodisk faste. Inger i Dubai spiser vel aldri frokost og virker å funke bra på PF. (Vet ittno’ om hennes hormoner, men regner med hun har koll på kroppen sin og er fornuftig). Det kan visst minske stresset på kroppen å innta kokosfett for eksempel om morgenen i stedet for å ikke spise i det hele tatt. Da får du energi, mister ikke fettforbrenningen og det reduserer stress for kroppen siden du faktisk spiser litt. Anbefaler å lese deg litt opp på det og følge nøye med på kroppen din om du prøver det. Sjekk ut paleoforwomen.com, vet at Stefany har skrevet mye om det. Denne bloggposten er nyttig og viktig å lese.

Balanced Bites-podcasten har også jevnlige podcaster om dette.

Så gir jeg ordet til Jon angående kettlebells – men det skjer i en post som er rett rundt hjørnet, vi må bare få filmet Jon først.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!