Navnefest for småpøbler trenger ikke bety sukkersjokk.

På navnefesten til Lillesøster ønsket vi å servere storfamilien vår kun mat som vi selv spiser. Det vil si at vi ikke hadde marsipankake, cupcakes eller snitter. Likevel forsynte gjestene seg både to og tre ganger, barna løp fornøyde rundt og paleokakene ble spist opp.

Men først – beklager noe dårlige bilder. Jeg burde ha hyret en som hadde ansvar for å ta bilde av maten. Å være vertinne, passe på hovedpersonen og huske på å ta bilder var en litt dum kombinasjon.

Bakgrunn
Så tilbake til valget vårt. Mini er to og et halvt år og vet godt hva kake er. Hun spiser brownien min når jeg lager den (helst røren, i grunn) – og den lager jeg ofte når vi skal et sted jeg vet det serveres kake, slik at hun også kan spise noe. Da Mini hadde navnefest var kakebordet superfint og flott av vanlige kaker. Men nå ville ikke jeg arrangere navnefest for lillesøsteren og måtte si til Mini at den og den kaken kan ikke du spise. Og nå er jeg også to år sikrere på min livsstil. Så når Jon og jeg ber til fest tenker jeg ikke lenger på «hva vil gjestene synes om meg», men jeg tenker hva vil jeg servere som min familie også kan spise og som er supergodt. Vi ville ikke servere snitter, cupcakes, makaroner og bløtkake, men hjemmelaget, supergod og næringsrik mat. Til over førti gjester!

Derfor ble navnefesten for lillesøster på våre premisser, så godt som. (Mer om det litt senere).

Meny
Pulled pork med søtpotetmos, to ulike typer coleslaw, to ulike bbq-sauser, salat og surdeigsbrød. Digg! Og siden det var så mange gjester hadde vi i tillegg helstekt to stangekyllinger.
DSC_2097

Pulled pork lagde vi av en grisenakke fra Øygarden får, fisk og flesk. Vi kjenner bonden Knut og har vært på besøk der hvor fjellgrisene er på sommerstid, langt oppå fjellet i Valdres. Vi ønsket å servere pulled pork fra en gris som har hatt et godt liv og som også smaker ekstra godt. For gris er ikke bare gris!

Navnefesten var en søndag. Torsdag ettermiddag gikk svinenakken i ovnen. Den godgjorde seg i om lag et døgn. Lørdag pulled vi den (om det er rett beskrivelse) og på navnefesten varmet vi kjøttet i en ildfast form dekket i folie.

Søtpotetmos er jo grei skuring. Kok søtpoteter og bland med gode mengder smør og litt salt, server.

Coleslaw er noe av det diggeste jeg vet. Vi lagde to ulike. Den ene er fra boken min, og er ikke kremete. Den inneholder rødkål og ser derfor utrolig fin ut både på tallerkene og på serveringsstedet. God er den også! Den andre coleslawen var en klassisk en, men med sunn majones i stedet for sånn mills-majones. Oppskrift skal komme!
DSC_2102

Oppskrift på bbq-sauser kommer også. Jon lagde to ulike. En spicy og en mildere. Sabla gode begge to.
DSC_2100

Salaten var enkel, med ulike grønne blader, paprika, tomater og slikt.

Så var det brød. Jeg spiser ikke brød selv men siden de aller fleste i familien vår gjør det valgte vi å servere brød til. Men vi valgte å kjøpe fra Handwerk, som er et lite bakeri i Oslo like ved Mathallen. De baker alt med surdeig, slik at det inneholder langt mindre gluten, ikke noe gjør og som gjør at det er lettere fordøyelig og lettere å ta opp næringsstoffer enn vanlig brød. Jeg smakte på det – inmari godt. Og mange av gjestene skrøt av brødet. Om du er keen på å teste, anbefaler jeg derfor å teste ut det bakeriet.

Kaker
Nesten alle kakene var Sara-godkjente kaker. Unntaket var to kaker svigermor hadde bakt, nemlig vanlig dajmkake/iskake og en kake som inneholder 1 ss hvetemel og sikkert uante mengder sukker, som var en vinnerkake i et kokkevm en gang. Mini likte dajmkaken. Den inneholder sukker, javisst, men verken Jon eller jeg gjør en greie ut av at hun spiser sukker og hun etterspør ikke i ettertid. Dajmkaken inneholder også fløte. Mini har noe melkeprodukter i kosten sin og jeg lever fint med det.

Kona til pappa hadde med seg en variant av raw food sjokoladekake. Hun er ekspert på sunnere kaker og snop, så jeg spurte om hun ville lage kake og hun lagde en inmari god en i tillegg til hjemmelaget sjokoladekonfekt.
DSC_2113

Jeg lagde dobbel porsjon av brownien min. Mini spiste kanskje 7 prosent av røren da vi lagde den.
DSC_2116

Min svigerinne lagde gulrotkake, fra Jenny og Magnus som driver Under vårt tak. Nok en god oppskrift fra de to!
DSC_2118

Også lagde jeg cookies. Og den oppskriften lover jeg at kommer snart! For å si det sånn – Jon var glad for at jeg testet ut flere runder med cookies før det ble perfekt. Og for å si det sånn – lillesøster fikk ekstra søt og fet melk et par dager. Jeg tror ingen merket at det ikke var vanlige cookies. De er søte, fete, seige og digge, akkurat som cookies skal være.
DSC_2117

I tillegg hadde vi også fruktsalat som vi hadde vaniljekesam til.

Normal hippie
Jeg tenker innimellom at familien vår og noen venner også tror at jeg er en slags sær mat-hippie. Jeg ønsket å vise at maten som Jon, Mini, jeg og såvidt lillesøster spiser er enkel, næringsrik, smakfull og normal mat. Jeg ønsket også å vise at man ikke må følge normer når man selv inviterer til fest, og at å servere så sunn mat som vi gjorde også var suksess for gjestenes smaksløker. Mat er jo en viktig del av sammenkomster og jeg tror alle som en koste seg de timene vi feiret vårt minste familiemedlem.

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!